Με αφορμή την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ της 6ης Δεκεμβρίου για το WWF Ελλάς (δείτε εδώ), και για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, έχουμε να δώσουμε τις εξής απαντήσεις στα συγκεκριμένα σημεία που θίγονται:

Το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει:

«1. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών με σχετική επιστολή στις 23 Νοεμβρίου ότι θα συμ-μετάσχει στην Διάσκεψη του Μπαλί με αντιπροσωπεία υπό τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καλογιάννη. Η σχετική επιστολή διαπίστευσης εστάλη από το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών στον ΟΗΕ στις 3 Δεκεμβρίου.»

Απάντηση: Το WWF Ελλάς χρησιμοποίησε επίσημο κείμενο της γραμματείας της Συνδιάσκεψης (το οποίο μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα http://unfccc.int/resource/docs/2007/cop13/eng/misc01p01.pdf). Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, δεν είχε δηλωθεί Ελληνική Aντιπροσωπεία πέραν του εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μητσοτάκη. Αυτό αποτελεί αναμφισβήτητο δεδομένο που δεν μπορεί παρά να σχολιαστεί αρνητικά.   

«2. Το ΥΠΕΧΩΔΕ μετέχει στη Διάσκεψη του Μπαλί με τον Υφυπουργό κ. Σταύρο Καλογιάννη και τρία στελέχη του Υπουργείου: τον κ. Πάρη Ζήκο αρμόδιο Διευθυντή για την κλιματική αλλαγή, την κα Ελπίδα Πολίτη, επικεφα-λής του Γραφείου Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών του ΥΠΕΧΩΔΕ και τον κ. Κυριάκο  Ψύχα, στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ, Ακόλουθο Περιβάλλοντος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα θα εκ-προσωπηθεί στο Μπαλί συνολικά από 12 άτομα, όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Εξωτερικών από τις 3 Δεκεμβρίου.»

Απάντηση: Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μαθαίνουμε επίσημα μέρος της σύνθεσης της Ελληνικής Αντιπροσωπείας. Μέχρι πριν από λίγες μέρες οποιαδήποτε σχετική πληροφορία είχε μόνο ανεπίσημη μορφή, και προήλθε αποκλειστικά ως αποτέλεσμα των επίμονων διερευνητικών προσπαθειών της οργάνωσης.   

«3. To ελληνικό τμήμα της WWF γνώριζε από τις 28 Νοεμβρίου την συμμετοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Συνδιάσκεψη του Μπαλί καθώς είχε λάβει σχετική επιστολή από τον Υφυπουργό κ. Σταύρο Καλογιάννη.»
 
Απάντηση: Παραθέτουμε χωρίς σχόλια αυτούσια την απάντηση του κ. Καλογιάννη της 28ης Νοεμβρίου (δείτε εδώ), καθώς και την αρχική επιστολή του WWF Ελλάς προς τον ίδιο (δείτε εδώ).

«4. Για την προετοιμασία της αποστολής του ΥΠΕΧΩΔΕ έγιναν συσκέψεις από  την πολιτική ηγεσία του Υπουρ-γείου και αξιοποιήθηκαν σχετικά υπομνήματα που εστάλησαν από διάφορους φορείς και μη κυβερνητικές οργα-νώσεις. Σημειώνουμε βέβαια ότι τις θέσεις της Ελλάδας στην Συνδιάσκεψη του Μπαλί καθορίζουν και δεσμεύουν τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις του πρόσφατου Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή.»

Απάντηση: Θα είχε ενδιαφέρον τα συμπεράσματα των συσκέψεων να δημοσιοποιηθούν ώστε ο κάθε Έλληνας πολίτης να γνωρίζει τις συγκριμένες θέσεις της Ελληνικής Πολιτείας για την κλιματική αλλαγή, πριν τη σημαντική συνδιάσκεψη στο Μπαλί. Για παράδειγμα, ποιες είναι  οι θέσεις της Ελλάδας για μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως:
- Οι δεσμευτικές μειώσεις εκπομπών των ανεπτυγμένων χωρών υπό το Παράρτημα Ι του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
- Την εξέταση δεσμεύσεων για αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.
- Τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών.
- Τους τρόπους συμπερίληψης της αλλαγής χρήσης γης και της δασοπονίας στη συμφωνία για τη μετά το 2012 περίοδο.
- Τη συμπερίληψη ναυτιλίας και αεροπορικών μεταφορών σε σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. 

Όσον αφορά το παράπονο του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι το WWF Ελλάς δεν αναγνωρίζει τις θετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου, παραπέμπουμε τον κ. Υπουργό στις ανακοινώσεις που υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της οργάνωσης:
1. την επιβολή προστίμων στη ΔΕΗ
(http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=555&Itemid=159)
2. την παρέμβαση του Υπουργού για την απόσυρση τροπολογίας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις (http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=523&Itemid=72)
3. την παρέμβαση του Υπουργού για παύση Προέδρου του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου (http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=264&Itemid=72)

Θυμίζουμε επίσης ότι η πρώτη ‘κριτική’ που άσκησε το WWF Ελλάς στην παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έγινε άμεσα, αλλά μετά από έναν ολόκληρο χρόνο -στα πρώτα «γενέθλια» της Κυβέρνησης (15 Μαρτίου 2005)- όταν μαζί με άλλες επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις αποτίμησε τον 1ο χρόνο του έργου της Κυβέρνησης για το περιβάλλον. 

Η άσκηση αντικειμενικής κριτικής καθώς και η αναγνώριση θετικών πρωτοβουλιών, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας μιας ανεξάρτητης μη κυβερνητικής οργάνωσης. Αυτό έκανε και θα συνεχίσει να κάνει το WWF, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, με ένα και μόνο αντικειμενικό σκοπό – την προάσπιση του περιβάλλοντος. 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Προηγούμενη ανακοίνωση

Αναζητούνται οι θέσεις και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας
Αθήνα, 4-12-07: «Το WWF Ελλάς προσπαθεί να εντοπίσει τις θέσεις της χώρας μας για την κλιματική αλλαγή. Αν κάποιος τις έχει βρει σας παρακαλούμε να τις στείλετε αμέσως στο Μπαλί της Ινδονησίας». Αυτό είναι το μήνυμα του WWF Ελλάς προς τους πολιτικούς της χώρας και ιδιαίτερα προς την Κυβέρνηση.

Από χθες και ως τις 14 Δεκεμβρίου η καρδιά του κόσμου θα χτυπά στο Μπαλί της Ινδονησίας.. Αντιπρόσωποι από 191 χώρες συμμετέχουν στη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή σε μια προσπάθεια να ληφθούν μέτρα καταπολέμησης της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής απειλής που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Οι κυβερνήσεις του κόσμου και ειδικά οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να καταλήξουν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την μετά-Κιότο εποχή, που θα προβλέπει σημαντικές μειώσεις εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και θα θέσει τις βάσεις για μια κοινή παγκόσμια συμφωνία το αργότερο έως το 2009.

«Στον κατάλογο των συμμετεχόντων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Γραμματεία της Συνδιάσκεψης παρελαύνουν εκατοντάδες Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι Κυβερνήσεων, Υπουργοί, Υφυπουργοί, διπλωμάτες, επιστημονικό προσωπικό από όλο τον κόσμο, αλλά μόλις ένας εκπρόσωπος εκ μέρους της Ελλάδας», σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών του WWF Ελλάς. «Περιμέναμε ότι η Ελληνική Αντιπροσωπεία θα πήγαινε σύσσωμη στο Μπαλί και θα λάμβανε μέρος σε όλες τις συζητήσεις -από την έναρξή τους- προτείνοντας γενναίες πολιτικές. Όμως στη λίστα των μετεχόντων που περιλαμβάνει τα στοιχεία όσων είχαν δηλώσει συμμετοχή έως την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Νοεμβρίου, είδαμε μόνο το όνομα του βουλευτή και Προέδρου της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ενδεικτικά, η Αγκόλα έχει δηλώσει 19 μετέχοντες, η Αυστρία 31, η Βουλγαρία 9, η Πορτογαλία 45. Αν και ανεπίσημες πληροφορίες δηλώνουν πως στο Μπαλί η Ελληνική Αντιπροσωπεία θα στελεχωθεί και από κλιμάκιο υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Θ. Σκυλακάκη, η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης για τα μέλη και την ατζέντα της εθνικής αντιπροσωπείας και η καθυστέρηση υποβολής λίστας συμμετεχόντων εκ μέρους της Ελλάδας, προιδεάζουν αρνητικά για τη σημασία που αποδίδει στην Συνδιάσκεψη η Κυβέρνηση και ειδικά το ΥΠΕΧΩΔΕ.

«Για το WWF Ελλάς είναι ξεκάθαρο ότι η παρουσία της Ελλάδας στη συνδιάσκεψη του Μπαλί θα αποτελέσει δείκτη της ανταπόκρισης της Κυβέρνησης στην αυξανόμενη κοινωνική ανησυχία για τις ήδη ορατές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι οι επιδόσεις της χώρας μας στην κλιματική αλλαγή είναι πολύ φτωχές», σημειώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Αν και δεν έχουμε ξεκινήσει θετικά, ευελπιστούμε ότι στην πορεία των διαπραγματεύσεων η Ελληνική Αντιπροσωπεία θα δηλώσει «παρών» και θα μας προκαλέσει να τη χειροκροτήσουμε για τις φιλόδοξες θέσεις της», καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας.  

Δείτε τον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η γραμματεία της Συνδιάσκεψης: http://unfccc.int/resource/docs/2007/cop13/eng/misc01p01.pdf  

Η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπαλί της Ινδονησίας

Το 1992, οι περισσότερες χώρες του κόσμου συνυπέγραψαν την Συνθήκη Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), με σκοπό την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δεκαπέντε χρόνια μετά, συνέρχεται στο Μπαλί της Ινδονησίας, από 3 έως 14 Δεκεμβρίου, η 13η ‘Συνδιάσκεψη των μελών στην UNFCC- COP13’ και παράλληλα η 3η ‘Συνάντηση των μελών του Πρωτοκόλλου του Κιότο- MOP3’. 

Η συνδιάσκεψη του Μπαλί έρχεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή. Οι αδιαμφισβήτητες επιστημονικές αποδείξεις από την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (IPCC) συνηγορούν στην άμεση λήψη μέτρων, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Πλέον ο χρόνος είναι ελάχιστος, όπως και η δουλειά που έχει γίνει έως σήμερα. Δείτε εδώ όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις διαπραγματεύσεις στο Μπαλί και την κατάσταση στη χώρα μας.

Κρίσιμα θέματα

1. Δυο χρόνια περιθώριο για να σώσουμε το κλίμα: στο Μπαλί πρέπει να τεθούν οι βάσεις για μια φιλόδοξη παγκόσμια συμφωνία μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Το 2009 πρέπει να έχουμε στα χέρια μας μια παγκόσμια δέσμευση για δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Για να γίνει αυτό, από τη συνδιάσκεψη του Μπαλί πρέπει να βγει μια φιλόδοξη εντολή (mandate) και όχι απλά ένας οδικός χάρτης (roadmap) για τη λήψη συμφωνίας.

2. Απαιτούνται ισχυρές περικοπές εκπομπών: Οι βιομηχανικές ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να δεσμευθούν ότι θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά τουλάχιστον 30% έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Οι λύσεις υπάρχουν ήδη και μέσα σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η πυρηνική ενέργεια.

3. Οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να συμμετέχουν: οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις ανεπτυγμένες χώρες και να αναπτύξουν τις δικές τους ‘κλιματικές’ λύσεις.

4. Σταματήστε την καταστροφή των δασών: Καμιά πολιτική δεν θα πετύχει αν συνεχιστεί η αποψίλωση των δασών, ιδιαίτερα στους τροπικούς. Η δασική προστασία πρέπει να γίνει προτεραιότητα.

5. Δίκαια κατανομή ευθυνών: τα πλούσια κράτη πρέπει να βοηθήσουν τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και να χρηματοδοτήσουν επαρκώς προγράμματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Ευθυνόμαστε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δεν μπορούμε να αμελούμε τους αδύνατους του πλανήτη.

6. Παγκόσμιο όραμα: Στο Μπαλί πρέπει να υιοθετηθεί ένα κοινό παγκόσμιο όραμα, που θα αναφέρει με έμφαση ότι υπέρτατος σκοπός είναι ‘ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2ο C, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα’. Για να γίνει αυτό οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 60-80% μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Δείτε τις θέσεις του WWF για τις διαπραγματεύσεις στο Μπαλί (στα αγγλικά)

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η χώρα μας δεν ανήκει στους μεγάλους παγκόσμιους ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία κτλ. Είναι, όμως, μια ανεπτυγμένη χώρα που οφείλει και πρέπει να αναλάβει σοβαρές δράσεις μείωσης των εκπομπών. Στην ανάγκη αυτή συνηγορούν και οι απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας. Δείτε περισσότερα για τις επιδόσεις της χώρας.

Το WWF Ελλάς αναμένει από την Αντιπροσωπεία της χώρας μας να πρωτοστατήσει στις συζητήσεις στο Μπαλί, που θα καταλήξουν σε μια φιλόδοξη εντολή (mandate) και όχι απλά σε έναν οδικό χάρτη (roadmap). Αναμένουμε, επίσης, η Ελλάδα να τηρήσει φιλόδοξη στάση στις συζητήσεις για τα δομικά στοιχεία (building blocks) που επικυρώθηκαν από το Εαρινό Συμβούλιο και επιβεβαιώθηκαν στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης και μιας ισχυρής δέσμευσης για μείωση των εκπομπών στην αεροπορία και τη ναυτιλία.

Θέλουμε, επιπλέον, στα καθ’ ημών να ακούσουμε ποσοτικές και φιλόδοξες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών, την εκπόνηση ενός μακρόπνοου ενεργειακού σχεδιασμού, και την επαρκή εκταμίευση πόρων για την προσαρμογή των πόρων και των δραστηριοτήτων της χώρας στην κλιματική αλλαγή

Μάθετε περισσότερα:
Επιστολή του WWF Ελλάς προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος για τις διαπραγματεύσεις στο Μπαλί
Οι επιδόσεις της Ελλάδας στο κοντέρ της κλιματικής αλλαγής
Θέσεις του WWF Ελλάς για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας

Περισσότερες πληροφορίες:
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής, WWF Ελλάς, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε , 210-3314893



Μοιράσου το με φίλους