Απάντηση σε άρθρο Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Κυριακή, 27 Απριλίου 2014
Σε απάντηση προς το άρθρο του δημοσιογράφου της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, κου Φίλη Καϊτατζή, που δημοσιεύτηκε στις 27ης Απριλίου 2014, το WWF Ελλάς σημειώνει τα εξής:
- Το WWF Γερμανίας έχει σαφή θέση κατά των νέων μονάδων άνθρακα*. Το ίδιο και το WWF Ελλάς. Η αντίθεση με την κατασκευή νέων μονάδων άνθρακα αποτελεί κοινή και αδιαπραγμάτευτη θέση του WWF παγκοσμίως. Ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει «διχασμός» των γραφείων του WWF σε Ελλάδα και Γερμανία, όπως περίτρανα δηλώνει ο τίτλος του άρθρου, «Ο λιγνίτης «διχάζει» τα WWF». Σε περίπτωση που παραμένει η οποιαδήποτε αμφιβολία επ’ αυτού, σας παραθέτουμε δήλωση που έστειλε με αφορμή το άρθρο σας αυτό και ειδικά για την «Ε» η υπεύθυνη ενεργειακής πολιτικής του WWF Γερμανίας, Ρεγκίνε Γκούντερ (Regine Guenther):
«Μαχόμαστε ενάντια στον λιγνίτη από το 2003. Ο λιγνίτης δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για τις ενεργειακές ανάγκες ούτε της Γερμανίας, ούτε της Ελλάδας ούτε της υπόλοιπης Ευρώπης και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αντικείμενο διχογνωμίας μεταξύ των γραφείων του WWF στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Συντασσόμαστε πλήρως με την προσπάθεια του WWF Ελλάς ενάντια στη δημιουργία της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V»
- Όπως σημειώνεται στα σχετικά δελτία τύπου τόσο του WWF Ελλάς όσο και του WWF Γερμανίας από τις 16/4/2014, οι διευθυντές των δύο γραφείων παρέδωσαν από κοινού στον γερμανικό τραπεζικό όμιλο KfW τις 15.000 και πλέον υπογραφές πολιτών κατά της χρηματοδότησης της σχεδιαζόμενης λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V». Αυτή η συνεργασία δεν θα ήταν δυνατόν να συμβεί εάν «Ο λιγνίτης διχάζει τα WWF», όπως τιτλοφορείται το εν λόγω άρθρο. Μάλιστα, λαμβάνοντας γνώση του άρθρου σας, ο διευθυντής του WWF Γερμανίας Έμπερχαρντ Μπράντες (Eberhard Brandes) μας έστειλε την εξής τοποθέτηση:
«To WWF Γερμανίας αντιτίθεται σθεναρά στις νέες λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό. Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) επιβεβαιώνει την ύψιστη σημασία της μείωσης των εκπομπών, πρώτα και κύρια αυτών που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας. Αυτό θα το επιτύχουμε μόνο μειώνοντας δραστικά και παγκοσμίως τις παρούσες επενδύσεις στην εξόρυξη και αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων. Έτσι, στις 16 Απριλίου του 2014 το WWF Γερμανίας και το WWF Ελλάς ζήτησαν από κοινού από την γερμανική τράπεζα KfW να από-επενδύσει από τον λιγνίτη και να μεταφέρει αυτές τις επενδύσεις προς τις πράσινες τεχνολογίες».
*ορυκτός άνθρακας: λιγνίτης, λιθάνθρακας, τύρφη, ανθρακίτης