Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς χαιρετίζει την υπογραφή από τον Υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη της υπουργικής απόφασης για την Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα.

Έχοντας συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωση της στρατηγικής αυτής, είτε από τη θέση του μέλους της Επιτροπής ΦΥΣΗ2 είτε συμμετέχοντας σε σχετικές ομάδες εργασίας, το WWF Ελλάς θεωρεί τη θέσπιση της εθνικής στρατηγικής ως κομβικής σημασίας εξέλιξη για την προστασία του ελληνικού φυσικού πλούτου, που δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Για τον λόγο αυτόν επισημαίνεται η απουσία χρονοδιαγράμματος και ιεράρχησης των δράσεων3

Δεν είναι όμως η απουσία χρονοδιαγράμματος το κύριο ανασταλτικό στοιχείο στην εφαρμογή μιας στρατηγικής που αναμένεται εδώ και 15 χρόνια. Η στρατηγική υπονομεύεται ουσιαστικά και θεσμικά εν τη γενέσει της από πρόσφατα νομοθετήματα και ρυθμίσεις του ίδιου του ΥΠΕΚΑ ή άλλων υπουργείων. Ενδεικτικό παράδειγμα ο πολύ πρόσφατος αντιδασικός νόμος 4280/2014 που επιβαρύνει με πολλές νέες επιβαρυντικές χρήσεις τον δασικό πλούτο της χώρας και νομιμοποιεί σωρεία παρανομιών. 

Σημειώσεις:

1. Με βάση τον νόμο για τη βιοποικιλότητα, η εθνική στρατηγική αποτελεί πράξη του υπουργικού συμβουλίου, εκφράζοντας έτσι κεντρική κυβερνητική πολιτική. Με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (άρθ. 58), η Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητας «υποβιβάζεται» σε απλή υπουργική απόφαση.

2. Από το 2010, το WWF Ελλάς συμμετέχει στην Επιτροπή ΦΥΣΗ, εκπροσωπώντας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ και ΜΟm/Εταιρεία Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας. 

3. Άρθρο 17, παρ. 3 α) του ν. 3937/2011: «H εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και αναλυτικό σχέδιο δράσης που επικαιροποιείται ανά πενταετία, η οποία συντάσσεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας ανά δεκαπέντε έτη».

 

 

 


Μοιράσου το με φίλους