Το WWF Ελλάς παρευρέθη χθες κατόπιν πρόσκλησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη με θέμα το ν/σ για τον αιγιαλό. Η επικεφαλής του τμήματος πολιτικής της οργάνωσης, κα Θεοδότα Νάντσου, έκανε την εξής τοποθέτηση, την οποία σας μεταφέρουμε σε ελεύθερη απόδοση:

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση.

Ο κύριος Στουρνάρας μας έκανε μια πολύ μεγάλη χάρη. Από την αρχή της κρίσης, τουλάχιστον εμείς ως περιβαλλοντική οργάνωση παρακολουθούμε τη νομοθετική διαδικασία, την πολιτική διαδικασία, και βλέπουμε τέρατα και σημεία, τα οποία όμως ο κόσμος δεν καταλαβαίνει. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει. Δεν μπορεί για παράδειγμα κανείς εύκολα να καταλάβει τι γράφει ο νόμος του Μεσοπρόθεσμου και τι σημαίνει αυτό για την προστασία της φύσης. Τι εγκλήματα επιφυλάσσει. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ήταν τόσο ωμό, ώστε ο κόσμος ξεσηκώθηκε. Όχι μόνο επειδή είναι οι ακτές. Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να ξεσηκώνεται επειδή έρχονται κι άλλα τόσο ωμά νομοσχέδια και επειδή είναι ξεκάθαρο πια ότι αυτή η περιβαλλοντική καταστροφή την οποία επιφυλάσσουν δεν φέρνει καμία απολύτως ανάπτυξη.

Από αυτό το νομοσχέδιο του κυρίου Στουρνάρα ξεπήδησε αυθόρμητα ένα ακομμάτιστο, υπερκομματικό ένα αυθόρμητο κίνημα με πάρα πολλές δράσεις, με μεγάλη φαντασία και ανεξαρτησία. Και για αυτό θα ήθελα από αυτό το βήμα να ζητήσω από τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς να κινητοποιήσει τον κόσμο του αλλά να εγγυηθεί ότι αυτό το κίνημα θα παραμείνει ανεξάρτητο. Όσοι θέλουν να συνασπιστούν, ο στόχος είναι κοινός: αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο να μην πάει ποτέ στη Βουλή και αν πάει να μην ψηφιστεί από κανέναν βουλευτή. Από κει και πέρα είναι καλύτερο να είμαστε πολλοί με κοινό στόχο παρά να γίνεται μια δράση με πολλούς από πίσω.

Αυτό που βλέπουμε εμείς είναι ότι πέρα από το νομοσχέδιο για τις ακτές, για το οποίο μάλιστα εσχάτως ακούσαμε από κόμμα της Κυβέρνησης ότι σταμάτησε επειδή εκείνο το κόμμα αντέδρασε, αυτό το νομοσχέδιο κουμπώνει με πάρα πολλά άλλα, τα οποία έχουν στο στόχαστρο ακριβώς τη φυσική γη της Ελλάδας, τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας. Έρχεται το δασικό νομοσχέδιο. Το οποίο τι κάνει; Αποχαρακτηρίζει το πίσω κομμάτι από τα «φιλέτα» το μπροστινό είναι η ακτογραμμή, έτσι ώστε να ανοίξει ο χώρος αυτός στα νησιά για παράδειγμα για τις υποτιθέμενες μεγάλες επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη στη χώρα.

Στόχος λοιπόν είναι ποτέ αυτά τα νομοσχέδια να μη φτάσουν στη Βουλή και αν φτάσουν να μην ψηφιστούν. Οφείλουμε όμως να έχουμε κι ξεκάθαρη πρόταση, εμείς ως WWF την έχουμε. Η ζωντανή οικονομία που οραματιζόμαστε περνάει μέσα από τη προστασία μέσα από τη θωράκιση του φυσικού μας κεφαλαίου, μέσα από την «επένδυση» ακριβώς στη διατήρηση του φυσικού μας πλούτου. Και από κει και πέρα μιλάμε για δουλειές ποιότητας, μιλάμε για πραγματικά βιώσιμη και ζωντανή οικονομική δραστηριότητα. Αυτό πρέπει να είναι το όραμά μας. Γιατί η Ελλάδα οφείλει να βγει από την κρίση, χωρίς δικαιολογίες που ανοίγουν τον δρόμο για καταστροφή του φυσικού χώρου και τους φυσικού μας πλούτου. Οφείλουμε να δείχνουμε και διεθνώς ως παράδειγμα και ως υπόδειγμα με τρόπο που δεν θα μας βάλει σε επόμενη χειρότερη και βαθύτερη κρίση.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 11 987 (εσωτ: 152), κιν: 697 185 9632, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δείτε στα παρακάτω links τις τοποθετήσεις του WWF Ελλάς επί του ν/σ για τον αιγιαλό:


Μοιράσου το με φίλους