Μια τεράστια νίκη στον αγώνα για την προστασία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και του μοναδικού πάρκου του ποταμού Βιρούνγκα (Virunga) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αποτελεί η παύση όλων των εξορύξεων πετρελαίου από την πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία Soco International PLC. Η πολυεθνική εταιρεία δεσμεύεται μάλιστα να μείνει εκτός εξορύξεων από όλα τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

To WWF αγωνίζεται παγκοσμίως για την προστασία του Εθνικού Πάρκου του Βιρούνγκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου η Soco διεξήγαγε εξορύξεις.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη νίκη για τον πλανήτη μας αλλά και για τις καλές πρακτικές των εταιρειών. Αυτή η επιτυχία είναι η συνισταμένη της δουλειάς της κυβέρνησης της χώρας, ακτιβιστών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό αλλά και υποστηρικτών από ολόκληρο τον πλανήτη, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αποσοβήσουμε αυτή την άμεση απειλή για τον Βιρούνγκα», σημειώνει ο Μάρκο Λαμπερτίνι, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς WWF για να προσθέσει: «Τώρα είναι η ώρα για την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στη μοναδική αξία που φέρει ο Βιρούνγκα για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ακυρώνοντας όλα τα δικαιώματα πετρελαϊκών εξορύξεων στο πάρκο, όπως άλλωστε έχει ζητηθεί και από την UNESCO».

Ο ρόλος του WWF στη σημερινή εξέλιξη υπήρξε εξ αρχής κομβικός. Τον Οκτώβριο του 2013, το WWF κατέθεσε καταγγελία ενάντια στη Soco, στη βάση των «Αρχών για τις Πολυεθνικές Εταιρείες» του ΟΟΣΑ. Οιδιαπραγματεύσειςπουακολούθησανοδήγησανστησημερινήευτυχήκατάληξη.

«Ελεύθερο από την απειλή του πετρελαίου, το Εθνικό Πάρκο του Βιρούνγκα μπορεί να αποτελέσει μια διαρκή πηγή ελπίδας για τους ανθρώπους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου, με τις κατάλληλες επενδύσεις, το πάρκο αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για τις τοπικές κοινότητες και τη χώρα», δήλωσε ο Raymond Lumbuenamo, διευθυντής του τοπικού γραφείου του WWF και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη χώρα μας και να φέρουμε μία αλλαγή διαρκείας».

Το πάρκο του Βιρούνγκα φιλοξενεί ανεκτίμητη βιοποικιλότητα και μοναδικά σπάνια είδη, όπως ο γορίλλας του βουνού. Επιπλέον, περισσότερες από 50.000 οικογένειες στηρίζονται στη Λίμνη Έντουαρντ που βρίσκεται εντός του πάρκου για την εξασφάλιση των προς το ζην. Σε μία ανεξάρτητη έκθεση που ζητήθηκε από το WWF (δείτε εδώ – Αγγλικά), αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο πάρκο μπορεί δυνητικά να αποφέρει ετησίως περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, μέσα από δραστηριότητες όπως ο οικοτουρισμός και η αλιεία.

Ο Μάρκο Λαμπερτίνι κλείνει με ένα ηχηρό μήνυμα: «Σήμερα θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ενισχύουν το έργο του WWF παγκοσμίως, καθώς και στους περισσότερους από 750.000 πολίτες που στήριξαν την προσπάθειά μας για τον Βιρούνγκα: Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας και μείνετε στο πλευρό μας! Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει ακόμα!».


Μοιράσου το με φίλους