Τη φωνή 15.000 πολιτών, οι οποίοι μέσα σε ένα μήνα υπέγραψαν διαμαρτυρία κατά της χρηματοδότησης νέων λιγνιτικών μονάδων, με αφορμή την «Πτολεμαΐδα V», παρέδωσε σήμερα ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του κρατικού γερμανικού τραπεζικού ομίλου KfW. Τις υπογραφές παρέλαβε ο Δρ. Νόρμπερτ Κλόπενμπουργκ (Dr Norbert Kloppenburg), μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της KfW. Συμμετείχαν επίσης ο κ. Μάρκους Σέερ (Markus Scheer), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων KfW IPEX-Bank, και ο Διευθυντής του WWF Γερμανίας Έμπερχαρντ Μπράντες (Eberhard Brandes).

Στη συνάντηση, η οποία αποτελεί ορόσημο της διεθνούς εκστρατείας του WWF Ελλάς, o Δημήτρης Καραβέλλας κάλεσε την KfW να ακολουθήσει το παράδειγμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που παίρνουν την απόφαση να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τον άνθρακα. Την ίδια στιγμή άλλωστε οι πιέσεις για απεξάρτηση από τον άνθρακα εντείνονται και εντός Γερμανίας.

Τόνισε επίσης ότι η μαστιζόμενη από την κρίση Ελλάδα έχει ανάγκη από χρηματοδοτήσεις που θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να εκπληρώσει τους στόχους που η ίδια έχει θέσει, για μηδενικές εκπομπές CO2 ως το 2050. Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, επενδύσεις σε ρυπογόνες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο λιγνίτης, θα εγκλωβίσουν την Ελλάδα για τουλάχιστον μισό αιώνα ακόμα σε ένα ενεργειακό μέλλον τεράστιου κόστους για τον πλανήτη και την κοινωνία. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική οικονομετρική μελέτη του WWF Ελλάς, αντίθετα με τη λογική που θεωρεί τον λιγνίτη το «φθηνό εθνικό μας καύσιμο», η Πτολεμαΐδα V δεν προβλέπεται να είναι οικονομικά βιώσιμη. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα οικονομικά δεδομένα, το πραγματικό της κόστος ξεπερνά τα προσδοκώμενα οφέλη. Ειδικότερα, ενδέχεται να εμφανίσει ακόμα και αρνητικό εσωτερικό βαθμό απόδοσης της αρχικής επένδυσης, έως -5,4%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ επένδυσης, η ΔΕΗ θα παίρνει πίσω 94,6 ευρώ.

Τέλος, ο Δημήτρης Καραβέλλας κάλεσε την KfW να επενδύσει στην Ελλάδα με τους ίδιους όρους με τους οποίους επενδύει στη Γερμανία: καθαρή ενέργεια, συστήματα εξοικονόμησης και αποθήκευσης ενέργειας, καινοτομία και ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας. Η KfW έχει σημαντική τεχνογνωσία σε αυτούς τους τομείς και μπορεί τα ίδια επενδυτικά κεφάλαια να τα διοχετεύσει όπου η Ελλάδα έχει πραγματικά ανάγκη, ώστε να αναπτύξει ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο και ενεργειακά ασφαλές μέλλον με βάση τις ΑΠΕ.

Με δάνειο που ανέρχεται στο 50% περίπου του συνολικού κόστους και με τον ρόλο χρηματοπιστωτικού συμβούλου που έχει αναλάβει, η KfW αναδεικνύεται σε κύριο επενδυτή για τον λιγνίτη στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη νέα λιγνιτική μονάδα, καθώς οι εκπομπές CO2 της σχεδιαζόμενης νέας μονάδας ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια που η ΕΤΕπ έχει θέσει. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει για την KfW είναι: γιατί στην Ελλάδα επιλέγει να υποστηρίξει τον άνθρακα, αντί να προωθήσει την ίδια καινοτόμο και περιβαλλοντικά φιλική στρατηγική που εφαρμόζει εντός γερμανικών συνόρων;

Σε κάθε μορφή του, ο άνθρακας παραμένει βρώμικος για τον πλανήτη και την παγκόσμια οικονομία. Το WWF Ελλάς και το WWF Γερμανίας, μέσα από τη σημερινή συνάντηση με την KfW, κάνουν ένα πολύ σημαντικό βήμα στον μακρύ δρόμο για έναν καθαρό πλανήτη, αποδεσμευμένο από τα ορυκτά καύσιμα.

«Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, έχουν ανάγκη από επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον που θα στηριχθούν στην καινοτομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι οι οικονομίες τους μπορούν να ανακάμψουν και να γίνουν ανταγωνιστικές σε βάθος χρόνου. Με την κλιματική αλλαγή να απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη, η αποδέσμευση του ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα και η στροφή προς την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας. Ο ρόλος κυβερνήσεων και χρηματοπιστωτικού τομέα είναι κομβικός για αυτήν τη ζωτικής σημασίας στροφή. Μονάδες, όπως η Πτολεμαΐδα V, δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας», δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο Δημήτρης Καραβέλλας, για να συμπληρώσει: «Οι αναπτυξιακές τράπεζες με σημαντικά χαρτοφυλάκια στις πράσινες και καινοτόμες επενδύσεις, όπως η KfW, είναι αυτές που μπορούν και πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για μία βιώσιμη, ζωντανή οικονομία που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο κόσμος».

Σημειώσεις προς συντάκτες:

  • Εκπομπές CO2: Η νέα μονάδα θα εκπέμπει περίπου 4,6 εκ τόνους CO2 τον χρόνo. Οι εκπομπές ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας θα είναι περίπου διπλάσιες από το όριο των 550 gr/KWh που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση νέων ανθρακικών σταθμών. Εκτιμάται ότι οι εκπομπές CO2  της νέας μονάδας θα κοστίζουν 92 εκατ. ευρώ το 2020, 184 εκ. ευρώ το 2030 και περίπου 240 εκατ. ευρώ από το 2040 και μετά.
  • Ανθρώπινες ζωές: 100 ανά έτος, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Στουτγκάρδης για τη Greenpeace. Ενδεικτικά, τα περιστατικά θανάτων που οφείλονται στη λειτουργία των σταθμών της Δυτικής Μακεδονίας, βάσει των δεδομένων και μεθόδων υπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, εκτιμώνται σε 461 μόνο για το 2009. 
  • Νερό: Οι απαιτούμενες ποσότητες νερού για τη λειτουργία της νέας μονάδας υπολογίζονται σε 14 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως. Θα προέλθουν από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου. Οι λειτουργικές ανάγκες των ορυχείων θα απαιτήσουν επιπλέον 25 εκατ. κ.μ. ετησίως. Οι απορροές και τα λύματα θα καταλήγουν στο ρέμα Σούλου, το οποίο ρέει στη Λίμνη Βεγορίτιδα (περιοχή Natura 2000) και είναι ήδη βαριά υποβαθμισμένη από τις μονάδες και τα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας.
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ετησίως 2.100 τόνοι SO2, 2.800 τόνοι NOx και 140 τόνοι μικροσωματιδίων θα προστεθούν στις εκπομπές των γειτονικών λιγνιτικών μονάδων Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς και Αμυνταίου  (49.037 τόνοι NOx/54.539 τόνοι SOx/  26.272 τόνοι PM10/ 5.236 τόνοι PM2.5).
  • Μη χρήση βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών: Η Πτολεμαΐδα V, που θα αρχίσει να λειτουργεί το 2018 το νωρίτερο, θα έχει ηλεκτρική αποδοτικότητα 40,5%, ενώ οι υπάρχουσες μονάδες της Vattenfall και της RWE έχουν απόδοση τουλάχιστον 44%, εκπέμποντας 10% λιγότερο CO2 ανά παραγόμενη κιλοβατώρα. Η Πτολεμαΐδα V δεν πληροί ούτε τα κριτήρια της KfW: επιλεξιμότητα με κατ’ ελάχιστο 43% ηλεκτρική αποδοτικότητα. Οι πλέον αποδοτικές λιγνιτικές μονάδες εκπέμπουν 20 mg/Nm3 of SO2 (έναντι 150 mg/Nm3 στην περίπτωση της Πτολεμαΐδας V) και 50 mg/Nm3 NOx (έναντι 200 mg/Nm3).
  • Δείτε εδώ την εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά της Πτολεμαΐδας 5.
  • Δείτε εδώ περισσότερα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, τα οικονομικά της επένδυσης, τη στάση της KfW, καθώς και τα δεινά του λιγνίτη σε οικονομία και δημόσια υγεία.
  • Επισυνάπτεται φωτογραφία από την παράδοση των υπογραφών στην KfW. Για περισσότερες φωτογραφίες, επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου του WWF Ελλάς.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους