Στο εδώλιο ο άνθρακας στην Ιταλία για 442 θανάτους. Στην Ελλάδα;
Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014
Υπάρχουν ποινικές ευθύνες για ανθρωποκτονίες και περιβαλλοντική ζημιά από εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που καίνε άνθρακα; Ίσως ναι! Η πρωτοφανής στα χρονικά απόφαση του Ιταλού Γενικού Εισαγγελέα, Φρανκαντόνιο Γκρανέρο, να κλείσει τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό άνθρακα Βάντο Λίγκουρε (Vado Ligure) τοποθετεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου το μεγάλο μυστικό της βρώμικης ενέργειας: τους ανθρώπινους θανάτους και τη ρύπανση. Με αυτή του την απόφαση, ο εισαγγελέας θεωρεί βάσιμο ότι η ρύπανση που προκαλεί ο σταθμός ευθύνεται για 442 πρόωρους θανάτους μεταξύ 2000 – 2007, αλλά και για 2.000 περιπτώσεις σοβαρών καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων στην περιοχή λειτουργίας του, στα βόρεια της Ιταλίας.
Όταν η καύση άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρισμού διώκεται στην Ιταλία από τη δικαιοσύνη, στην Ελλάδα γιατί σχεδιάζεται από ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ ένας ακόμη λιγνιτικός σταθμός στην Πτολεμαΐδα, και μάλιστα με βασικό χρηματοδότη την πράσινη εντός των δικών της συνόρων, γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW; Ας δούμε τα δεδομένα λοιπόν για την Ελλάδα:
- Τα περιστατικά θανάτων που οφείλονται στη λειτουργία των σταθμών της Δυτικής Μακεδονίας, βάσει των δεδομένων και μεθόδων υπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, εκτιμώνται σε 461 μόνο για το 2009.
- Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης διαπίστωσε αύξηση των θανάτων από θρομβοεμβολικά επεισόδια στα χωριά Κρόκος, Αιανή και Τρανόβαλτο Κοζάνης την περίοδο 1992-2007 κατά 50%, 43% και 55%, αντίστοιχα.
- Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας διαπίστωσε πως το ποσοστό των αλλεργικών ρινίτιδων στην Πτολεμαΐδα είναι τριπλάσιο από τον πανελλήνιο μέσο όρο.
- Η εμφάνιση ασθενειών σε παιδιά που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως η ρινίτιδα, η λοιμώδης και η οξεία βρογχίτιδα είναι σημαντικά ψηλότερη στους λιγνιτικούς νομούς της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας σε σύγκριση με τον γειτονικό νομό Γρεβενών.
Αν θελήσουμε να δούμε το κόστος όλων αυτών, βάσει της εσφαλμένης λογικής των τελευταίων χρόνων να μεταφράζονται όλα σε χρήματα, τότε ένα στοιχείο αρκεί: η Health and Environmental Alliance (HEAL), μια συμμαχία 70 μη κερδοσκοπικών οργανώσεων υγείας, υπολόγισε ότι το κόστος των λιγνιτικών σταθμών της Ελλάδας για την υγεία, κυμαίνεται μεταξύ 1,47 και 4,09 δις ευρώ (ή 48,1-133,9 €/ MWh) για το 2009.
«Τη στιγμή που στη γειτονική Ιταλία κλείνει με εντολή εισαγγελέα ένας σταθμός άνθρακα για θανάτους και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στην Ελλάδα επιμένουμε λιγνιτικά, αγνοώντας τα στοιχεία για περιβάλλον, οικονομία και δημόσια υγεία. Η ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ έχουν ευθύνη για την εμμονή τους με τα ορυκτά καύσιμα που μόνο προβλήματα δημιουργούν, χωρίς να προσφέρουν ευκαιρίες για ζωντανή οικονομία και βιώσιμη διέξοδο από την κρίση», δήλωσε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.
Σημειώσεις προς συντάκτες:
- Δείτε εδώ την εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά της Πτολεμαΐδας V.
- Δείτε εδώ περισσότερα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, τα οικονομικά της επένδυσης, τη στάση της KfW, καθώς και τα δεινά του λιγνίτη σε οικονομία και δημόσια υγεία.
- Δείτε τις πηγές των δεδομένων που αναφέρονται στο παρόν δελτίο τύπου:
- Θάνατοι από την καύση λιγνίτη στη Δυτ. Μακεδονία:
Industrial air pollution cost Europe up to €169 billion in 2009, EEA reveals
Ανάλυση στοιχείων της έκθεσης της Greenpeace για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών στην Ελλάδα - Θάνατοι από θρομβοεμβολικά επεισόδια:
Τρανταχτές αποδείξεις ότι η ρύπανση σκοτώνει - Αλλεργικές ρινίτιδες και ασθένειες σε παιδιά στην Πτολεμαΐδα
Νόσος... αλλεργιών στην Κοζάνη και
Τις επιδημιολογικές μελέτες περιμένουν στην Πτολεμαΐδα
The effects of environmental pollution on the respiratory system of children in Western Macedonia, Greece - Κόστος για την υγεία από τους λιγνιτικούς σταθμούς:
How is coal pollution making us sick?
Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.