Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Κατεχάκη… για όσους από εμάς κινούνται με το μετρό, τα ονόματα αυτά συνδέονται με επιβίβαση, αλλαγή συρμών, κυλιόμενες σκάλες, γοργά βήματα και -αν είμαστε πολύ τυχεροί- μια άδεια θέση στο βαγόνι για να πάρουμε μια ανάσα.

Κι όμως, πολλοί από αυτούς τους σταθμούς μας καλούν να απαρνηθούμε τη μετεπιβίβαση και να μείνουμε εκεί και να θαυμάσουμε τα κάλλη τους. Να απολαύσουμε γρασίδι, δέντρα, παγκάκια, σκιά και ηρεμία, τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ανά πάσα στιγμή της ημέρας και κάθε εποχή.

Τους περισσότερους από αυτούς ανακαλύψαμε ή τους ξαναθυμηθήκαμε μέσω της εφαρμογής GreenSpaces.

Σταθμός μετρό Μέγαρο Μουσικής

Δίπλα ακριβώς από τον σταθμό του Μεγάρου, το πάρκο Ελευθερίας έχει άπλετο γρασίδι, νέους που τα 'λένε' χαλαρά ή κάνουν σκέητ γύρω από το άγαλμα του Βενιζέλου. Μια ανηφορική πρασινάδα μας κάνει έστω και για λίγο να νιώσουμε ότι ξεφεύγουμε από τη βαβούρα της πόλης. Τα σαββατοκύριακα εδώ πετυχαίνουμε οικογένειες να κάνουν πικ-νικ.

Σταθμός Ευαγγελισμού

Μεγάλα δέντρα, πολλά παγκάκια, λουλούδια και πράσινο, σε έναν μεγάλο χώρο που αν και ανάμεσα σε δύο κεντρικούς δρόμους, η ησυχία του μας καταπλήσσει. Τριγύρω βρίσκονται και πολλά μουσεία: Βυζαντινό, πολεμικό, Κυκλαδικής τέχνης, Μπενάκη.

Στον Ευαγγελισμό ανακαλύψαμε την "πύλη" για μια άλλη διάσταση!

Σταθμός Συντάγματος

Εθνικός Κήπος! Στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο μετρό Συντάγματος, μια περιφραγμένη έκταση με 7.000 δέντρα και φυτά από διάφορες ηπείρους, λίμνη με πάπιες, συλλογή ζώων και πτηνών, ξεχωριστή παιδική χαρά, μονοπάτια για άθληση και τρέξιμο, παιδική βιβλιοθήκη (ανοιχτή 09:00-15:00 καθημερινές), ένα σπάνιο ρωμαϊκό ψηφιδωτό και ένα ήσυχο καφενείο για ξεκούραση. Λατρεύουμε την ησυχία και τη δροσιά που κυριαρχούν, παρότι ο Κήπος είναι στην καρδιά της πόλης!

Σταθμός Κατεχάκη

Κοντά στο μετρό και την αδιάκοπη κίνηση της Κατεχάκη, σε μια μεγάλη έκταση με περίφραξη και μεγάλα δέντρα με πυκνό φύλλωμα, γκαζόν και σκιές, μας περιμένουν παιδικές χαρές και επίπεδα μονοπάτια για ποδήλατο ή περπάτημα. Εκεί βρίσκουμε τις παλιές εγκαταστάσεις του πολεμικού ιππικού, με στάβλους από τις αρχές του 19ου αιώνα καθώς και τη Γλυπτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης. Εκεί "κρύβεται" και το υπαίθριο μουσείο με άρματα μάχης, παροπλισμένα πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Σταθμός ΗΣΑΠ Θησείο

Από τον σταθμό του Θησείου ξεκινάει ένας από τους πιο όμορφους πεζόδρομους της πόλης. Εκεί κοντά βρίσκουμε μια υπέροχη παιδική χαρά, ενώ μπορούμε να διαλέξουμε μία από τρεις πράσινες γωνιές για να ξαποστάσουμε με τη δίποδη ή... τετράποδη παρέ μας.

Ακόμα επιμένεις ότι η Αθήνα δεν έχει πράσινο; Κατάγραψε τον δικό σου πράσινο χώρο και την επόμενη φορά, δώσε ραντεβού με τους φίλους σου όχι μέσα, αλλά έξω από τον σταθμό του μετρό!

Κατέβασε το GreenSpaces app.

 



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια