Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016
Η φύση της Άνδρου βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, λόγω των επαναλαμβανόμενων δασικών πυρκαγιών. Μια από τις σημαντικότερες αιτίες είναι η καύση αγρών για τη δημιουργία βοσκοτόπων. Γι’αυτό, μια στοχευμένη συνάντηση έφερε κοντά κτηνοτρόφους, ειδικούς επιστήμονες και τοπικούς φορείς, ώστε να ανοίξει ο διάλογος που θα δώσει τις απαραίτητες λύσεις, πριν να είναι αργά για το οικοσύστημα της Άνδρου.
Ούτε φυσική αναγέννηση, ούτε αναδάσωση μπορεί να γίνει σε εδάφη που έχουν ερημοποιηθεί. Με 40% του νησιού να έχει τουλάχιστον μία φορά τα τελευταία 30 χρόνια, αρκετά εδάφη της Άνδρου αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο υποβάθμισης.
Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν παραδοσιακά τη φωτιά ως μέσο «καθαρισμού» των βοσκοτόπων, με στόχο να απομακρυνθεί η σκληρή βλάστηση που δεν βοσκείται και να δώσει χώρο στο φρέσκο χορτάρι. Όμως, αρκετές φωτιές για καθαρισμό βοσκοτόπων παίρνουν πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ το οικοσύστημα υποφέρει από τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές.
«Η βόσκηση είναι μια οικολογικά χρήσιμη δραστηριότητα και το μεγάλο στοίχημα είναι να δώσουμε στους κτηνοτρόφους εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των βοσκοτόπων», λέει ο Επίκουρος Καθηγητής Λιβαδοπονίας (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) Απόστολος Κυριαζόπουλος. Μαζί με τον Δρα Τάσο Δημαλέξη (Βιολόγος, NCC E.Π.Ε.), που εστίασε στο θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων και τη μεγάλη κτηνοτροφική αξία των αναβαθμίδων, οι δύο ειδικοί έθεσαν τις βάσεις για τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε.
Περισσότεροι από 60 συμμετέχοντες, στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι και αγρότες, είχαν την ευκαιρία να θέσουν προβληματισμούς και ερωτήματα και να ανταλλάξουν απόψεις, τόσο κατά την διάρκεια της παρουσίασης, όσο και μετά το τέλος της.
Η ανοιχτή συζήτηση έγινε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου και το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Ακούστηκαν σκέψεις για τις αληθινές αιτίες και επιπτώσεις, προτάθηκαν μέθοδοι για μια ορθή διαχείριση των βοσκοτόπων, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην νομοθεσία, ενώ εκφράστηκαν ανοιχτά και έντονοι δισταγμοί και προβληματισμοί.
Είναι εμφανές ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους παραγωγούς σε καθημερινή βάση, οι οποίοι εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για το μέλλον της δραστηριότητάς τους. Το Σχέδιο Διαχείρισης Βόσκησης, που πρέπει να αρχίσει άμεσα να καταρτίζεται, είναι μια μεγάλη πρόκληση για το νησί και ίσως δώσει λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που τέθηκαν στη συζήτηση.
Για εμάς, ως WWF Ελλάς, οι διαδικασίες διαβούλευσης και η συχνή επαφή με τους φορείς και τους άμεσους χρήστες του φυσικού χώρου είναι πάντα κεντρικό ζητούμενο. Σε αυτήν την προσπάθεια είχαμε και την ενεργή συμπαράσταση της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου, του Δήμου Άνδρου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το WWF Ελλάς και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου, και είχε ως κεντρικό θέμα «Κτηνοτροφία και Περιβάλλον: Πρακτικές και Λύσεις για το μέλλον της Άνδρου». Ήταν η τελευταία δράση της ενημερωτικής εκστρατείας του WWF που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Άνδρο με τίτλο "Η φωτιά δεν παίζει... Μην παίζεις με το μέλλον της Άνδρου".