Το μέλλον των θαλασσών στο πιάτο μας!
Φένια Νικολάου
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016
Με κέφι, διάθεση και ψαρομεζούρες στο χέρι βρεθήκαμε χτες στο Σύνταγμα για να συζητήσουμε για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών. Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ψαρικά; Γιατί είναι μύθος ότι ο γόνος είναι νόστιμος; Γιατί δεν πρέπει να τρώμε κολιό τον Αύγουστο; Πότε πρέπει να καταναλώνουμε κάθε ψάρι;
© Αλέξανδρος Κανδαράκης / WWF
Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν ποικίλες, κύριο συναίσθημα όμως η χαρά και η διάθεση να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης. Αν και η υπεραλίευση είναι τεράστιο πρόβλημα που μαραζώνει τις θάλασσές μας, η λύση είναι πολύ πιο απλή απ’ ότι νομίζουμε.
Επιλέγοντας τα ψαρικά μας υπεύθυνα, πολεμάμε την υπεραλίευση και βοηθάμε τους πληθυσμούς των ψαριών να διατηρηθούν. Έτσι εξασφαλίζουμε ότι θα υπάρχουν ψάρια για τις επόμενες γενιές, στηρίζοντας παράλληλα τους αλιείς που σήμερα όλο και περισσότερο βλέπουν τα δίχτυα τους να αδειάζουν.
Το Fish Guide, ο οδηγός του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών, διαθέσιμο από υπολογιστή ή κινητό, μας λέει όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να επιλέξουμε τα ψαράκια μας, είτε είναι ελληνικά είτε εισαγόμενα.
Το πρόβλημα των θαλασσών σε αριθμούς
- Παγκοσμίως, το 90% των ιχθυαποθεμάτων απειλείται από την υπεραλίευση
- Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών με το 50% των εισαγωγών να προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες
- Τα ψαρικά καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες 3 δισ. ανθρώπων σε πρωτεΐνη
- Τα ψάρια και τα θαλασσινά εξασφαλίζουν εισόδημα σε περισσότερους από 800 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που απασχολούνται στην αλιεία, την επεξεργασία και άλλες σχετικές υπηρεσίες
- Η παράνομη αλιεία κλέβει ετησίως από τις θάλασσές μας 26 εκατ. τόνους ψαριών και θαλασσινών, αξίας 23 εκατ. δολαρίων.
Όμως με τη βοήθειά σου μπορούμε να προστατεύσουμε τα ψάρια και τις θάλασσές μας.
Γι αυτό θυμήσου… Συμβουλέψου το Fish Guide όταν αγοράζεις ψαρικά, πες όχι στον γόνο και τα απειλούμενα είδη όπως ο γαλέος, αναζήτησε πιστοποιημένα προϊόντα με τη σήμανση MSC για την βιώσιμη αλιεία και ASC για την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια.
Ως καταναλωτής έχεις τεράστια δύναμη. Οι θάλασσες χρειάζονται τη βοήθειά σου!