Το βλέπω στα μάτια σου με την μπροστινή μου κάμερα: με έχεις ήδη ξεχάσει. Έχεις ξεχάσει ότι εγώ κατέγραψα και μοιράστηκα τις πιο προσωπικές στιγμές σου. Ότι στην οθόνη μου εξέφρασες το θυμό σου, τον έρωτά σου, και μερικές από τις πιο ενδόμυχες σκέψεις σου. Ότι εγώ κράτησα τα μυστικά σου ασφαλή (εκτός βέβαια από αυτά που σου ανέβασα στο FB και τα έμαθαν όλοι - αλλά δεν φταίω εγώ γι’αυτό!).

Βλέπω τη λάμψη στα μάτια σου όταν κοιτάς το νέο μοντέλο που μόλις βγήκε! Νέο design, μεγαλύτερες δυνατότητες, νέες τεχνολογίες, ζηλευτό status symbol… Το μόνο που σε κρατάει ακόμα κοντά μου είναι η τσουχτερή τιμή του. Σε εκλιπαρώ, ξανασκέψου το! Σου δίνω 3 λόγους να με κρατήσεις λίγο παραπάνω κοντά σου:

1. Θα με εγκαταλείψεις στα χέρια της Μαφίας;

Ναι, καλά άκουσες! Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι ως και 90% των ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως διακινούνται παράνομα. Μπορεί η μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων από την Ευρώπη προς τρίτες χώρες να είναι παράνομη, όμως στην πράξη τα φορτία ηλεκτρονικών αποβλήτων (το λάπτοπ σου, το ψυγείο σου, τα παλιά κινητά) «βαφτίζονται» ανακυκλώσιμα πλαστικά ή μέταλλα, και έτσι προωθούνται στην Αφρική και την Ασία, για να θαφτούν σιωπηλά – και τοξικά. Η Interpol εκτιμά ότι ένας τόνος παράνομων ηλεκτρονικών "εξαφανίζεται" στη μαύρη αγορά για 500 δολάρια.

Μετά από όσα έχουμε περάσει, θα με εξορίσεις σε ένα βουνό με τοξικά απόβλητα;

2. Ξέρεις πόσο πραγματικά κοστίζει το νέο κινητό;

Μην πιστεύεις την τιμή που βλέπεις στα καταστήματα! Το αληθινό κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο... Το νέο σου κινητό διψά για σπάνια μέταλλα που βρίσκονται στην Αφρική, εκεί όπου η εξόρυξή τους χρησιμοποιεί παιδική εργασία και τροφοδοτεί εμφύλιο πόλεμο. Η Διεθνής Αμνηστία βρήκε μέταλλα ένοχης προέλευσης στα κινητά της Samsung, της Apple και πολλών ακόμα γνωστών εταιριών, κι αναρωτιέται: πώς γίνεται οι πιο προηγμένες εταιρίες του κόσμου να μην μπορούν να εντοπίσουν από πού προέρχονται οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν;

3. Ντρέπεσαι να με επισκευάσεις;

Αν πάθω μια μικρή βλάβη, γιατί δεν με πας σε ένα κέντρο για επισκευή; Μη μου πεις… Σίγουρα ένας φίλος σου κάποια στιγμή σε συμβούλεψε: «Θα δώσεις περισσότερα για να το φτιάξεις, παρά για να το πάρεις καινούργιο!» Όμως, ΠΕΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ… ότι δεν υπολόγισε το αληθινό κόστος του νέου κινητού. (Τι εννοώ;;; Για ξαναρίξε μια ματιά στο 2 παραπάνω…). Σκέψου λοιπόν να το δώσεις σε έναν μάστορα, θα δώσεις και δουλειά σε έναν άνθρωπο, αντί να φορτώνεις κι άλλο το βουνό των σκουπιδιών.

Σε εκλιπαρώ για τελευταία φορά: Ας μείνουμε λίγο καιρό ακόμα μαζί! Με έχεις βαρεθεί εμφανισιακά; Αγόρασέ μου μια νέα θήκη! Αν όχι για μένα, τότε κάν’το για σένα: για να μειώσεις το τοξικό βουνό των 42 εκατομμυρίων τόνων ετησίως που κάποια στιγμή… θα πέσει να μας πλακώσει.

Παντοτινά δικό σου,

Το κινητό σου.

Μη με αφήνεις! Έχουμε ακόμα αρκετές υπέροχες στιγμές πίσω μου.


Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια