Η Γυάρος δεν αποτελεί καταφύγιο μόνο για τη διάσημη μεσογειακή φώκια, αλλά και για ένα από τα σπάνια θαλασσοπούλια της Ελλάδας, τον μύχο. Σε προηγούμενες αποστολές μας ανακαλύψαμε μια μεγάλη αποικία 2.000 πουλιών που ζει στη Γυάρο. Όμως, τι απειλές αντιμετωπίζουν και τι τους επιφυλάσσει το μέλλον;

 

Μαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε μια νέα αποστολή, σκαρφαλώσαμε στις απόκρημνες πλαγιές του νησιού, με στόχο να ρίξουμε φως στις συνήθειες αυτού του ιδιαίτερου θαλασσινού κατοίκου.

 

© C. Papadas / WWF

Παρακολουθώντας τις πτήσεις των μύχων

Για να ανακαλύψουμε μερικά από τα μυστικά τους, η νύχτα μας βρήκε πάνω στις απόκρημνες πλαγιές της Γυάρου, περιμένοντας τους μύχους να επιστρέψουν στις φωλιές τους. Περάσαμε δέκα ώρες σχεδόν ακίνητοι και αμίλητοι, χωρίς να ανάβουμε ούτε φακό για να μην ενοχληθούν τα πουλιά. Ακούγαμε μόνο το απόκοσμο ουρλιαχτό τους, που καλούσε το ταίρι τους όλη νύχτα για να επιστρέψει στη φωλιά.

© C. Papadas / WWF

Ελέγχοντας τις φωλιές των μύχων σε σχισμές κάτω από τα βράχια

Ο μύχος είναι μονογαμικό είδος που γεννάει συνήθως ένα αυγό μέσα σε μικρές, αλλά βαθιές, τρύπες βράχων. Η επώαση του γίνεται πάντα από έναν από τους δυο γονείς, ο οποίος παραμένει στη φωλιά, ενώ ο άλλος ταξιδεύει για αρκετές μέρες αναζητώντας τροφή στη θάλασσα.

Από κοντά είδαμε ίχνη και από την παρουσία του χειρότερου εχθρού του μύχου... Ο αρουραίος αναζητά τις φωλιές του στα βράχια, για να φάει τα μικρά του. Πράγματι, στην επίσκεψή μας είδαμε έντονα σημάδια επίθεσης αρουραίων, ακόμα και σε δυσπρόσιτα βράχια.

Στόχος της αποστολής μας ήταν και η τοποθέτηση πομπών GPS στα πουλιά, ώστε να παρακολουθούμε τις διαδρομές που ακολουθούν κατά τη διάρκεια του «ψαρέματός» τους στη θάλασσα, ώστε να δούμε ποια είναι η ζωτική ζώνη γύρω από τη Γυάρο που επισκέπτονται για την τροφή τους.

 

© C. Papadas / WWF

Τοποθετώντας τον πομπό GPS

Περιμένουμε να δούμε τι πληροφορίες θα μας δώσουν οι πομποί και θα σας ενημερώσουμε όταν θα έχουμε νεότερα!

 


 

Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE "Ολοκληρωμένη προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες» υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFE Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό (www.fpa2.com)



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια