“Ο λύκος, για μερικούς τουλάχιστον από εμάς, αποτελεί μια υπενθύμιση των καιρών κατά τους οποίους ο άνθρωπος ζούσε στη φύση με τους ίδιους κανόνες όπως και τα υπόλοιπα είδη. Ο λύκος υπό την οπτική αυτή μπορεί να συσχετιστεί με τις αδυναμίες μας.” Y. Cortés

1. Ο λύκος συχνά αντιπροσωπεύει το κακό και διαβολικό ζώο στις κοινωνίες της Δύσης, γιατί θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό;

Δεν μου είναι εύκολο να απαντήσω αυτήν την ερώτηση. Μπορώ να δω τον λύκο μόνο ως χαρισματικό και δυνατό ζώο. Ο λόγος αυτής της αρνητικής αντίληψης ίσως σχετίζεται με την συμβολική αξία του. Για πολλούς ανθρώπους αντιπροσωπεύει όλη την ομορφιά και άγρια πλευρά της φύσης, ενώ για άλλους τον πονηρό κακό. Ο λύκος, για μερικούς τουλάχιστον από εμάς, αποτελεί μια υπενθύμιση των καιρών κατά τους οποίους ο άνθρωπος ζούσε στη φύση με τους ίδιους κανόνες όπως και τα υπόλοιπα είδη. Ο λύκος υπό την οπτική αυτή μπορεί να συσχετιστεί με τις αδυναμίες μας.

2. Από πού πηγάζουν αυτές οι πεποιθήσεις;

Πριν αρκετά χρόνια οι άνθρωποι, πολύ περισσότερο από σήμερα, ήταν στο έλεος των δυνάμεων της φύσης. Ο αρχέγονος φόβος για τον λύκο γεννήθηκε κατά πάσα πιθανότητα κάπου σε αυτήν την περίοδο. Σήμερα δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι ο λύκος δημιουργεί ζημία στην κτηνοτροφία, γεγονός που γεννά αισθήματα σύγχυσης, αδυναμίας, θλίψης και θυμού, αλλά το μέγεθος του αισθήματος εναντίωσης κατά του λύκου δεν είναι αναλογικό με το μέγεθος της απώλειας που προκαλεί. Θεωρώ ότι ο λύκος δαιμονοποιείται επίτηδες από συγκεκριμένες ομάδες και συμφέροντα για να χρησιμοποιηθεί ως ο αποδιοπομπαίος τράγος για άλλα προβλήματα.

3. Μήπως πρέπει να σταματήσουμε να λέμε το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας στα παιδιά μας;

Για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω διαβάσει στα δικά μου. Αλλά ίσως να είναι μια καλή ιστορία. Παρέχει μια καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε τις αντιλήψεις μας για τον λύκο. Είναι o λύκος απλά ένας θηρευτής που σκοτώνει τα άγρια φυτοφάγα και οικόσιτα ζώα (από τα οποία πολλοί άνθρωποι εξαρτούν την επιβίωση τους); Ή ένα ευπροσάρμοστο, όμορφο και αινιγματικό είδος με πολλές κοινωνικές ικανότητες όπως ο άνθρωπος; Για μένα η δεύτερη εκδοχή βγάζει περισσότερο νόημα. Τώρα όσον αφορά στα παιδιά τα ίδια είναι αρκετά έξυπνα να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα με αμερόληπτη καθοδήγηση.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από το WWF Ισπανίας τον Μάρτιο του2016

Σχετικά με την Yolanda Cortés
Η Yolanda ξεκίνησε να μελετά τους λύκους το 1997 και από τότε έχει συμμετάσχει και πραγματοποιήσει πολλά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Εθνική και Περιφερειακές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια