Για μια μέρα, την Πρωταπριλιά, φανταστήκαμε πώς θα ήταν να βρεθούμε τόσο κοντά στην άγρια ζωή, ώστε να υιοθετήσουμε ένα Πάντα στο σπίτι μας. Θα ήταν άραγε υπέροχο να μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο; Δυστυχώς, όχι!

Σας αγαπώ, αλλά θα μου επιτρέψετε να ζήσω στο φυσικό μου περιβάλλον.

Η άγρια ζωή ανήκει στη φύση. Πολλά ζώα κλέβονται από το φυσικό τους περιβάλλον για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για εξωτικά κατοικίδια. Πίσω από το δικό μας 'διαφορετικό γούστο' αναπτύσσονται παγκόσμια κυκλώματα παράνομου εμπορίου άγριων ζώων.

Πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι μέσα σε μια χρονιά, 55.000 χελωνάκια Geochelone elegans εκλάπησαν από μια περιοχή της Ινδίας για να πουληθούν ως κατοικίδια στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Κίνα.

Ακόμα όμως  κι αυτά που έχουν εκτραφεί σε αιχμαλωσία, ποτέ δεν γίνονται πραγματικά εξημερωμένα κατοικίδια, όπως οι φίλοι μας οι σκύλοι και οι γάτες. Τα ζώα αυτά δεν καταφέρνουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες τους. Συνήθως προέρχονται από τροπικές χώρες και έτσι η ευζωία τους εξαρτάται από παράγοντες όπως η θερμοκρασία ή η ποικιλία τροφής που δύσκολα επιτυγχάνονται σε ένα σπίτι στην Ελλάδα. Τα περισσότερα πεθαίνουν δυστυχώς πολύ σύντομα!

Άλλες φορές πάλι, τα ζώα αυτά μεγαλώνουν περισσότερο από όσο ίσως υπολόγιζε ο ενθουσιώδης αγοραστής, με αποτέλεσμα πολλοί “φιλόζωοι” ιδιοκτήτες να τα «απελευθερώνουν», ή μάλλον, να τα εγκαταλείπουν στη φύση. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν ο Σήφης, ο κροκόδειλος που βρέθηκε πέρυσι στην Κρήτη και είχε φτάσει στη χώρα μας ως κατοικίδιο. Η πράξη όμως αυτή πέρα από παράνομη είναι και ανεύθυνη: ακόμα κι όταν αυτά τα εγκαταλειμμένα κατοικίδια δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, θέτουν έναν μεγάλο κίνδυνο για την ανατροπή των φυσικών ισορροπιών. Η διατάραξη στις ισορροπίες που φέρνουν τα “ξενικά είδη” όπως ονομάζονται, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την άγρια ζωή του πλανήτη.

Οι αμερικανικές νεροχελώνες έχουν εισβάλει σε πολλούς υγρότοπους της Ελλάδας. Όντας μεγαλύτερες και πιο επιθετικές, οδηγούν σε μαρασμό τις ιθαγενείς χελώνες, μειώνοντας τελικά τους πληθυσμούς τους.

Μην επιλέγετε εξωτικά κατοικίδια: παπαγάλους, μαϊμούδες, εξωτικά ψάρια, ιγκουάνα, φίδια... Η άγρια ζωή έχει θέση στην καρδιά μας, αλλά όχι στο σπίτι μας. Αν θέλετε συντροφιά, δεν υπάρχει κάτι πιο υπέροχο από το να υιοθετήσετε έναν αδέσποτο σκύλο ή μια γάτα.

Καλό μήνα!

 


Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια