Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα των ομιλιών πολλών από τους 150 αρχηγούς κρατών την πρώτη μέρα της 21ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι, η πρόοδος που έγινε την πρώτη εβδομάδα σε τεχνικό επίπεδο ήταν μικρή, μεγαλώνοντας μοιραία τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τη 2η εβδομάδα τoυ COP21 οι υπουργοί των κρατών.  Τα βασικά προβλήματα που υπήρχαν πριν την έναρξη Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης παραμένουν ανοιχτά καθώς οι διάφορες συμμαχίες κρατών μένουν προσκολλημένες στις θέσεις τους δείχνοντας μικρή διάθεση εύρεσης κοινού τόπου.

Οι ΗΠΑ, σε σύμπνοια με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιμένουν στην ανάγκη πλήρους διαφάνειας στον τρόπο υπολογισμού των εκπομπών και την πορεία επίτευξης των στόχων όλων των κρατών, πράγμα που συναντά αντιδράσεις από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες προτάσσουν ως θεμελιώδες ζήτημα αυτό της συνεχιζόμενης και σταθερής χρηματοδότησης από τις ανεπτυγμένες. Από την άλλη μεριά, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η συμφωνία δεν μπορεί να έχει μια νομικά δεσμευτική διαδικασία αναθεώρησης στόχων ανά πενταετία σε αντίθεση με την ΕΕ και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Υπαναχώρηση στην αρχικά θετική στάση της στη διαδικασία αναθεώρησης στόχων δείχνει να κάνει και η Κίνα, συμπλέοντας με την Ινδία και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής  

Η Κίνα από τη μεριά της αντιδρά επιπλέον στη θέσπιση ενός πιο μακροπρόθεσμου στόχου από αυτόν του 2030 που αναφέρεται στην πλειοψηφία των 188 Εθνικών Συνεισφορών που έχουν κατατεθεί ως τώρα. Η Ινδία και η Σαουδική Αραβία φαίνεται να καταφέρνουν να μπλοκάρουν ακόμα και την αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας της επιστημονικής μελέτης του ΟΗΕ που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο στόχος περιορισμού της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας ως το τέλος του αιώνα θα πρέπει να είναι οι 1,5oC και όχι οι 2 oC.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει επίσης το ζήτημα των «απωλειών και ζημιών» (loss and damage), των αντιστρεπτών και αναντίστρεπτων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής δηλαδή, καθώς και του τρόπου αντιμετώπισής του σε νομικό και οικονομικό επίπεδο. Το ζήτημα, το οποίο μάλιστα δεν υπήρχε στον οδικό χάρτη για το Παρίσι που συμφωνήθηκε στη Λίμα το 2014 (COP20), θέτουν ως προτεραιότητα ο σύνδεσμος μικρών νησιωτικών κρατών (AOSIS) και κυρίως η ομάδα των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών (LDC). Οι χώρες αυτές επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή έχοντας συνεισφέρει απειροελάχιστα στη δημιουργία του προβλήματος.

Μπορεί η Christiana Figueres, εκτελεστική γραμματέας του UNFCCC να θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο αναμενόμενο σημείο, αλλά την άποψή της  δεν συμμερίζεται ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Miguel Arias Cañete o οποίος εξέφρασε έντονη ανησυχία για την έλλειψη προόδου.

Με όλα αυτά τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις είναι πλέον ανησυχητικά ορατός ο κίνδυνος μιας συμφωνίας με πολύ χαλαρές δεσμεύσεις, ανίκανης να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την κορυφαία πρόκληση του 21ου αιώνα, την κλιματική αλλαγή, όπως ευτυχώς παραδέχονται πλέον πολλοί ηγέτες παγκοσμίως.

Στον αντίποδα, πιο αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα από την κλιματική συνδιάσκεψη για τοπικούς ηγέτες (Climate Summit for Local Leaders), τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εκπρόσωποι της ομάδας C40 ανέφεραν ότι οι δεσμεύσεις που έχουν ήδη γίνει από 392 δήμους με πληθυσμό 361 εκατομμυρίων ανθρώπων, αντιπροσωπεύουν το 50% του δυναμικού μείωσης εκπομπών των πόλεων ως το 2020, ενώ έρευνες δείχνουν ότι οι πόλεις μπορούν να καλύψουν το 25% του χάσματος ως το 2030 που υπάρχει ανάμεσα στις Εθνικές Συνεισφορές (INDCs) και στις μειώσεις που πρέπει να επιτευχθούν για να αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μιλώντας στη συνδιάσκεψη αυτή ο διάσημος ηθοποιός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του WWF ΗΠΑ Leonardo DiCaprio παρακίνησε όλους τους δημάρχους να θέσουν άμεσα στόχο 100% ΑΠΕ για τις πόλεις τους.

 

Με στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις, Michael Bloomberg, θα ηγηθεί μιας νέας παγκόσμιας ειδικής ομάδας με στόχο την ανάδειξη της χρηματοοικονομικής έκθεσης των εταιρειών στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, για πρώτη φορά σε ατζέντα Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για το Κλίμα συμπεριλήφθηκε ο αθλητισμός ως ένας τομέας που μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στην ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από θέματα κλιματικής αλλαγής. Ο Γάλλος υπουργός Αθλητισμού Thierry Braillard και η Isabelle Autissier από το WWF Γαλλίας, παρουσίασαν τις κορυφαίες πρωτοβουλίες στον αθλητισμό που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια