Σήμερα είναι η επίσημη έναρξη της 21ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι. Το ανεπίσημο εναρκτήριο λάκτισμα, όμως, δόθηκε χτες από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο – οι πρώτες εκτιμήσεις χτες το βράδυ ανέφεραν περίπου 720.000 διαδηλωτές σε πάνω από 2.400 δράσεις από το Λονδίνο, ως το Σάο Πάολο, τη Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες πόλεις της υφηλίου.

 

Στο Παρίσι, λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών ενεργειών, οι αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις. Παρ’ όλα αυτά, όσοι βρέθηκαν εκεί βρήκαν έναν ευφάνταστο τρόπο να στείλουν το δικό τους μήνυμα στους 150 ηγέτες κρατών που σήμερα θα αποκαλύψουν τις θέσεις τους για την κλιματική αλλαγή. Οι "σιωπηλοί διαδηλωτές" άφησαν πάνω από 20.000 παπούτσια στην Place de la Republique (πλατεία της Δημοκρατίας). Ανάμεσα στις γόβες και τα σανδάλια, άφησαν ένα ζευγάρι παπούτσια ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, η ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ και άλλες προσωπικότητες.

Tα παπούτσια του Πάπα Φραγκίσκου στη χθεσινή διαμαρτυρία στο Παρίσι (φωτογραφία twitter.com/AntoniaJuhasz)

Η Αθήνα δήλωσε και αυτή παρούσα, μαζί με άλλες πόλεις της Ελλάδας. Από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ως την πλατεία Συντάγματος, χιλιάδες διαδηλωτές τραγούδησαν και χόρεψαν, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει το δικό της μερίδιο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής: να σταματήσει να σχεδιάζει νέους πανάκριβους λιγνιτικούς σταθμούς, να αντικαταστήσει τις πετρελαϊκές μονάδες των νησιών με υβριδικές μονάδες καθαρής ενέργειας και να προωθήσει δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας για όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Τον παλμό της γιορτινής ατμόσφαιρας της εκδήλωσης, που οργάνωσαν μαζί το WWF Ελλάς, η Greenpeace και το Avaaz, έδωσε η μπάντα κρουστών Quilombo.


Χιλιάδες διαδηλωτές έστειλαν από την Αθήνα μήνυμα εγρήγορσης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σήμερα, πρώτη ημέρα της διάσκεψης όπου μιλά και παρίσταται και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ελπίζουμε να διαπιστώσουμε πως οι παγκόσμιοι ηγέτες άκουσαν το μήνυμά μας και θα σταθούν στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις.

Φωτογραφίες από τη χθεσινή διαδήλωση στην Αθήνα θα βρείτε εδώ https://goo.gl/v3dOMX, ενώ από τις υπόλοιπες παγκόσμιες δράσεις εδώ https://goo.gl/aJq1sc. Τις ομιλίες της πρώτης ημέρας της διάσκεψης μπορείτε να τις παρακολουθήσετε από αυτόν τον σύνδεσμο http://www.wri.org/events/2015/11/cop21-live-blog-heads-state-speeches.



 



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια