Κινδυνεύει μια αμμουδιά από τις δασικές πυρκαγιές; Κι όμως κινδυνεύει! Η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα στη Ζάκυνθο και ολόκληρη τη Μεσόγειο, τα Σεκάνια, απειλείται από κάθε δασική πυρκαγιά στη γύρω περιοχή. Ο λόγος: η διάβρωση του εδάφους. Μετά από μια πυρκαγιά, το νερό της βροχής μετακινεί χώμα στην παραλία, όπου σταδιακά φυτρώνει βλάστηση «εξαφανίζοντας» σιγά-σιγά την αμμουδιά. Τα δέντρα και οι θάμνοι της γύρω περιοχής αποτελούν ένα πλέγμα προστασίας από τη διάβρωση και γι’αυτό η προστασία τους είναι εξαιρετικά σημαντική.

4
Πυροφύλαξη στα Σεκάνια, Ηλίας Τζηρίτης/WWF Ελλάς.

Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο θεωρητικός. Το 1989 και το 2001 η περιοχή των Σεκανίων κάηκε ολοσχερώς. Ενώ στην πρώτη περίπτωση η φυσική αναγέννηση της βλάστησης κατέφερε να αποτρέψει τη διάβρωση, στη δεύτερη χρειάστηκε η τεχνική παρέμβαση του WWF Ελλάς και άλλων φορέων με αντιδιαβρωτικά και φυτευτικά έργα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις για την παραλία.

Η φετινή πυρκαγιά

Φέτος τον Ιούλιο, η περιοχή απειλήθηκε από μια ακόμα πυρκαγιά. Ξεκίνησε από το Σκοπό και οφείλεται πιθανότατα σε εμπρησμό από πρόθεση – το ποσοστό εμπρησμών στη Ζάκυνθο φτάνει το 67%! Η Ζάκυνθος είναι μια από τις πιο «καυτές» περιοχές της χώρας, με τις δριμύτερες πυρκαγιές στα Ιόνια (καμένη έκταση/περιστατικό) να συναντώνται στη εκεί, όπου περίπου 3.792 στρέμματα καίγονται κάθε χρόνο.

1
Δριμύτητα πυρκαγιών στα Ιόνια Νησιά, πηγή:
http://www.oikoskopio.gr/pyroskopio/


Δράσεις πυροπροστασίας για έναν οικολογικό θησαυρό

Το WWF Ελλάς διαβουλεύεται με τις αρμόδιες κρατικές αρχές ώστε να πράξουν τα δέοντα σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής, καθώς οι ελλείψεις είναι μεγάλες και τα μέσα πενιχρά. Όμως, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια αναρωτώμενοι «μα, πού είναι το κράτος;». Τα προηγούμενα χρόνια προμηθευτήκαμε 10 δεξαμενές νερού που τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή για την διευκόλυνση της υδροληψίας από πυροσβεστικά οχήματα και μεριμνήσαμε για την συντήρηση του οδικού δικτύου στα Σεκάνια, ώστε τα οχήματα να έχουν καλή πρόσβαση στα καίρια σημεία.

2
Φωτογραφία από τη φετινή πυρκαγιά στον Σκοπό, Χαρίκλεια Μινώτου/WWF Ελλάς

Φέτος, το WWF ενέτεινε τις προσπάθειές του, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Προμηθευτήκαμε φορητή αντλία νερού για την ταχύτερη και ευκολότερη πλήρωση των πυροσβεστικών οχημάτων και την έχουμε διαθέσει για χρήση από τις αρμόδιες αρχές. Το σημαντικότερο όμως είναι η παρουσία πυροφύλακα στην περιοχή με σκοπό την άμεση ενημέρωση για περιστατικά πυρκαγιών και την άμεση καταστολή τους.

Ο Διονύσης, που φυλάει καθημερινά τα Σεκάνια μέσα στο λιοπύρι, εκπαιδεύτηκε από εμάς και το Πυροσβεστικό Σώμα και εξοπλίστηκε με τα απαραίτητα εργαλεία δασοπυροφύλαξης. Φιλότιμος και εργατικός, προστατεύει την περιοχή όχι μόνο από τις δασικές πυρκαγιές αλλά και από άλλες παράνομες ενέργειες ενώ παράλληλα ενημερώνει τυχόν επισκέπτες για το καθεστώς προστασίας της περιοχής.

3
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης δασοπυροφύλαξης, Ηλίας Τζηρίτης/WWF Ελλάς.

Δεν σταματάμε όμως εκεί, αλλά σχεδιάζουμε μελλοντικές ολοκληρωμένες κινήσεις για την αντιπυρική προστασία των Σεκανίων. Ήδη, η πρώτη αυτοψία έχει γίνει μετά την φετινή πυρκαγιά στον Σκοπό και σύντομα, με την βοήθεια ειδικών, θα επανέλθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις αντιπυρικής προετοιμασίας προς τις αρμόδιες αρχές. Ο οικολογικός θησαυρός των Σεκανίων παραείναι σημαντικός για να αφεθεί στην τύχη του...

5
Αυτοψία στην καμένη περιοχή του Σκοπού, Χ. Μινώτου/
WWF Ελλάς



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια