Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2015
Αρχές Ιουλίου και η ομάδα του WWF Ελλάς στη Δαδιά ταξίδεψε ως τη Σόφια για να συμμετάσχει στη Διηπειρωτική Συνάντηση Εργασίας με θέμα τη διατήρηση του Παγκοσμίως Απειλούμενου Ασπροπάρη. Κύριος στόχος της συνάντησης, η ανάπτυξη ενός Διεθνούς Σχεδίου Δράσης για τις Μεταναστευτικές Διαδρομές του Ασπροπάρη ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση των εναπομείναντων πληθυσμών του είδους στα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 70 κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί από 33 χώρες στις οποίες οι γύπες αναπαράγονται, διαχειμάζουν και επισκέπτονται. Πέρα από την περιοχή των Βαλκανίων, της Τουρκίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη συνάντηση συμμετείχαν ειδικοί από τη Μέση Ανατολή (Ιράν, Ομάν, Ισραήλ, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος, ΗΑΕ), την Κεντρική Ασία (Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Καζακστάν) και την Αφρική (Τσαντ, Τζιμπουτί, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Νιγηρία, Νίγηρα).
Η συνάντηση εργασίας διήρκησε 3 μέρες δίνοντας μας την ευκαιρία να συζητήσουμε για το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν την επιβίωση του Ασπροπάρη. Αναγνωρίστηκαν οι σημαντικότερες απειλές για το είδος που είναι υπεύθυνες για τη συρρίκνωση του πληθυσμού του και αξιολογήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του Ασπροπάρη.
Όπως ήταν αναμενόμενο μεταξύ των διαφορετικών περιοχών και χωρών υπήρξαν αρκετές διαφοροποιήσεις ως προς τις απειλές που αντιμετωπίζει το είδος αλλά και τα αίτια πίσω από αυτές. Εντούτοις, οι απειλές που αξιολογήθηκαν ότι έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, αποτελούν κοινό τόπο για το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής εξάπλωσης των πληθυσμών στα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο: δηλητηρίαση λόγω δολωμάτων, αγροχημικών και του μόλυβδου στα κυνηγετικά σκάγια, ανεπαρκής διαθεσιμότητα τροφής, πρόσκρουση με ανεμογεννήτριες, ηλεκτροπληξία σε γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ενόχληση κατά την αναπαραγωγική περίοδο και παράνομη θανάτωση (είτε για διασκέδαση είτε για παράνομη εμπορία).
Ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τέθηκαν ορισμένες προτεραιότητες: ενδυνάμωση υπεύθυνων αρχών στην Κεντρική Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, εκπόνηση μελετών για τον Ασπροπάρη εκτός των περιοχών αναπαραγωγής, δημιουργία δικτύου για την πιο άμεση ανταλλαγή πληροφοριών, μείωση της απειλής απ’ όλα τα είδη δηλητηρίασης, πιο αποτελεσματικός έλεγχος της παράνομης θανάτωσης, εμπορίας και όχλησης, εφαρμογή πρακτικών για την ελάττωση των περιστατικών ηλεκτροπληξίας και συγκρούσεων με ανεμογεννήτριες.
Στο τέλος της συνάντησης όλοι οι συμμετέχοντες συνέταξαν Διακήρυξη (μπορείτε να κατεβάσετε την αγγλική εκδοσής της στον σύνδεσμο: http://www.lifeneophron.eu/download/pages/201/EVFAP_Declaration.pdf) μέσω της οποίας καλούνε όλους τους υπεύθυνους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη.
Ευελπιστούμε ότι το Διεθνές Σχέδιο Δράσης για τον Ασπροπάρη που θα καταρτιστεί ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση της διηπειρωτικής συνεργασίας και την υλοποίηση μέτρων προστασίας που θα διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη επιβίωση των πληθυσμών του Ασπροπάρη στα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ “H Επιστροφή του Ασπροπάρη” το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία των: Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds – BSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds - RSPB). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.