Πρόσφατη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), στο Σκοπό, αποτέφρωσε εκατοντάδες στρέμματα χαμηλής δασικής βλάστησης και καλλιεργειών.

Λόγω της έντασης του αέρα και του δυσπρόσιτου ανάγλυφου της περιοχής, η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μεγάλη ήταν η ανησυχία μας ειδικά για τα Σεκάνια, τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της καρέτα σε όλη τη Μεσόγειο!

seksmall

Λόγω των έντονων φαινομένων διάβρωσης στην ευρύτερη περιοχή, μία ενδεχόμενη καταστροφή της επιφανειακής βλάστησης θα μετέφερε μεγάλες ποσότητες χώματος στην παραλία και θα αλλοίωνε τα χαρακτηριστικά της άμμου  όπου οι Caretta caretta φτιάχνουν τις φωλιές τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAΕπίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής από το Νομό Ζακύνθου και την Πελοπόννησο καθώς και το εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΘΠΖ με το πυροσβεστικό όχημα του, επιχείρησαν για να σβήσουν τα πολλαπλά μέτωπα. Στην κατάσβεση συνέβαλαν δια αέρος αεροπλάνα και ελικόπτερα, που ευτυχώς έκαναν το θαύμα τους!

Ο πυροφύλακας του WWF και οι δεξαμενές ανεφοδιασμού με νερό. Ο πυροφύλακας του WWF και οι δεξαμενές ανεφοδιασμού με νερό.



Το WWF Ελλάς ήταν φυσικά εκεί! Ο πυροφύλακάς μας ειδοποίησε άμεσα την πυροσβεστική μόλις ξέσπασε η φωτιά ενώ σε όλη τη διάρκειά της συνεργάτες του WWF βρίσκονταν σε συντονισμό με την πυροσβεστική, την ΠΕ Ζακύνθου και το Δήμο ώστε να  διευκολύνουν την ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων με νερό από τις εγκατεστημένες από το WWF υδατοδεξαμενές στην περιοχή (40 κυβικά), εφόσον θα υπήρχε ανάγκη.

Την επόμενη μέρα «μέσα στο μαύρο αποτύπωμα της φωτιάς» η ευχάριστη είδηση ότι οι δύο πρώτες φωλιές έσκασαν στα Σεκάνια επανέφερε την αισιοδοξία μας...

H επόμενη μέρα. Η φωτιά σταμάτησε στο κατώφλι των Σεκανίων (δεξιά τα καμένα). Η φωτιά σταμάτησε στο κατώφλι των Σεκανίων (δεξιά βλέπουμε τα καμένα).


Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια