Πολύτιμα ζώα συντροφιάς, φύλαξης και κυνηγιού χάθηκαν άδικα από την εμμονή κάποιου ή κάποιων να χρησιμοποιούν κατ’ επανάληψη φόλες. Σε 4 μήνες, 8 τουλάχιστον ζώα έχουν δηλητηριαστεί στην ίδια περιοχή του Σουφλίου και πιθανά να έχουν πεθάνει και άλλα που δεν έχουν εντοπιστεί. Σε μια μικρή έκταση βρέθηκαν 4 κυνηγόσκυλα, 3 τσοπανόσκυλα-φύλακες κτημάτων και 1 αλεπού. Τα περιστατικά αποτυπώνονται στο χάρτη.

 

 

Soufli_map_blogΗ περιοχή είναι αγροτική με αμπέλια και χωράφια και βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς και εντός της περιοχής όπου μπορούν να τραφούν οι σπάνιοι γύπες με νεκρά ζώα.

 

Η αιτία των κατ’ επανάληψη περιστατικών άγνωστη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων που έχασαν τα ζώα τους, η θανάτωση αλεπούδων που κάνουν ζημιά σε κοτέτσια ίσως είναι πιθανή αιτία. Κάποιοι ανέφεραν ότι δηλητηριάστηκαν και γάτες. Στο πρώτο περιστατικό του Φεβρουαρίου, ο ανιχνευτής Κίκο βρήκε δηλητηριασμένο δόλωμα στο σημείο που είχε δηλητηριαστεί το πρώτο κυνηγόσκυλο και άμεσα η τοπική μας ομάδα κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστου. Δεν πιστεύαμε ότι αυτό θα συνεχιζόταν, κι όμως 1-2 θύματα το μήνα ως και τον Μάιο συνέχισαν να εντοπίζονται από τους ιδιοκτήτες τους και 1 ακόμα θύμα από τον Κίκο ο οποίος έκανε συνολικά 6 περιπολίες για ανεύρευση άλλων ζώων ή δολωμάτων.

 

IMG_0371smallΟ Κίκο δίπλα στο σκυλί που εντόπισε στις 19 Απριλίου

 

Κάποια από τα ευρήματα έχουν σταλεί με τη συνδρομή του Αγροτικού Κτηνιατρείου Σουφλίου για τοξικολογική ανάλυση, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται για να πιστοποιηθεί το δηλητήριο που έχει χρησιμοποιηθεί.

 

Τα τελευταία περιστατικά ήταν τον Μάιο, ενώ πριν λίγο καιρό οι μαθητές του Σουφλίου που έχουν υιοθετήσει ένα από τα τελευταία ζευγάρια του ασπροπάρη του δάσους Δαδιάς, διαμαρτύρονταν ενάντια στις φόλες στο κέντρο του Σουφλίου.

 

Χρειάζεται να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής για να διαφυλάξουν τα ζώα τους και να ενημερώσουν άμεσα τις αρχές για οποιαδήποτε απώλεια ζώων με ενδείξεις δηλητηρίασης για να πιστοποιηθεί η δηλητηρίαση και να ελεγχθεί εκ νέου η περιοχή για άλλα θύματα με τη βοήθεια του Kίκο.

 

Η δράση της ομάδας ανίχνευσης αποτελεί μέρος του προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο “Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία των: Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds–BSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds–RSPB). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια