Ενημέρωση: αναζητάμε εθελοντές για το καλοκαιρινό πρόγραμμα στη Δαδιά

 

Οι μέρες αυτές είναι οι πιο κρίσιμες της χρονιάς για τον απειλούμενο Ασπροπάρη στη Θράκη: ο μοναδικός γύπας που μεταναστεύει επιστρέφει από την Αφρική, μετά από ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων. Ψάχνουμε να βρούμε πόσα ζευγάρια γύρισαν, πόσες φωλιές έφτιαξαν και αν έχουν καταφέρει να γεννήσουν το αυγό τους (κάνουν μόλις 1 με 2 αυγά το χρόνο).

 


Μέσα από το τηλεσκόπιο: στα βράχια στο κέντρο, ο Ασπροπάρης είναι μια μικρή άσπρη κουκίδα. Μέσα από το τηλεσκόπιο: στα βράχια στο κέντρο, ο Ασπροπάρης είναι μια μικρή άσπρη κουκίδα. (φωτογραφίες: Έλα Κρετ)



Η Έλα Κρετ, περιβαλλοντολόγος του WWF, αναφέρει από το πεδίο: «Φέτος έχουμε ήδη μετρήσει 5 ζευγάρια Ασπροπάρη. Για τα 4, έχουμε δει τις φωλιές και τα καλά νέα είναι ότι ήδη κλωσσάνε αυγά. Για το 1 ζευγάρι, ακόμα δεν είμαστε σίγουροι, γιατί φαίνεται πως άλλαξε την περσινή φωλιά του και έφτιαξε καινούρια σε άλλο σημείο του μεγάλου βράχου. Για να βεβαιωθούμε, θα χρειαστεί 3-4 άτομα να παρακολουθήσουμε το βράχο από διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα, για να δούμε σε ποια εσοχή μπαίνει ο Ασπροπάρης.

Τα μεγάλα βράχια κέντρο-δεξιά είναι το καταφύγιο του Ασπροπάρη κοντά στον ποταμό Κομψάτο, στη Ροδόπη. Τα μεγάλα βράχια κέντρο-δεξιά είναι το καταφύγιο του Ασπροπάρη κοντά στον ποταμό Κομψάτο, στη Ροδόπη.



Δυστυχώς προς το παρόν έχουμε συνολικά ένα ζευγάρι λιγότερο σε σχέση με πέρσι. Διατηρούμε μια μικρή ελπίδα ότι το ζευγάρι που λείπει ίσως άργησε λίγες μέρες, όμως αν αργήσει κι άλλο, θα δυσκολευτεί να κάνει απογόνους. Το Σεπτέμβρη τα νεογνά τους πρέπει να είναι ήδη αρκετά ώριμα ώστε να κάνουν μόνα τους το μακρινό ταξίδι για την Αφρική!

Είδαμε τα άγρια άλογα, στον Κομψάτο στη Ροδόπη. Είδαμε και τα άγρια άλογα στον Κομψάτο στη Ροδόπη.



Ακόμα, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις φόλες. Πριν λίγες μέρες είχαμε μια άσχημη υπενθύμιση του κινδύνου, όταν κληθήκαμε σε ένα ακριτικό χωριό για να παραλάβουμε δυο νέα θύματα, Όρνια.»

Ο Κίκο έχει το δικό του «τηλεσκόπιο» για τις φόλες - τη μύτη του. Ο Κίκο έχει το δικό του «τηλεσκόπιο» για τις φόλες - τη μύτη του.



Ο Ασπροπάρης μετρά ελάχιστα ζευγάρια στη Θράκη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Κάθε χρόνο, βρισκόμαστε κοντά του στη μάχη που δίνει για την επιβίωση στην Ελλάδα. Τα δηλητηριασμένα δολώματα -οι γνωστές φόλες- αποτελούν γι’αυτόν μια μόνιμη απειλή.

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο “Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία των: Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds–BSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds–RSPB). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια