Πιστεύω ότι είμαστε ταιριαστό «ζευγάρι», αλλά ακόμα δε μπορώ να καταλάβω την εμμονή του με τις γάτες. Ξέρω τι του αρέσει και δείχνω φοβερή επιείκεια για τη μεγάλη του αγάπη, τη μπάλα. Αλλά αυτό που μας συνδέει πραγματικά είναι η δουλειά μας, την οποία αγαπάμε.

 



Ζωγράφος: Daniela Silva Ζωγράφος: Daniela Silva

 

Όταν πηγαίνουμε μαζί στο βουνό και οι δύο ξέρουμε ότι η μέρα μας δεν θα είναι εύκολη, αλλά η αγάπη για αυτό που κάνουμε, μας δίνει κουράγιο. Όταν ο ένας αντιμετωπίζει δυσκολίες, ο άλλος του δίνει τη δύναμη για να συνεχίσει. Έτσι έγινε και πριν λίγες μέρες όταν μας κάλεσαν σε ένα χωριό, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

 

Βγαίνοντας από το αμάξι αμέσως καταλάβαμε ότι η διαδρομή θα μας δυσκολέψει, χρειαζόμασταν περίπου μια ώρα για να φτάσουμε στην κορυφή από όπου θα ξεκινούσαμε το ψάξιμο. Αυτήν τη φορά ο αέρας δε μας βοηθούσε, φυσούσε δυνατός βοριάς που τρυπούσε τα κόκκαλα μας. Φτάνοντας στην κορυφή, αρχίσαμε τη δουλειά.



Εικόνα 1. Ο Κίκο εν ώρα υπηρεσίας Εικόνα 1. Ο Κίκο εν ώρα υπηρεσίας

 

Περπατούσαμε στη ράχη, ο Κίκο πάντα μπροστά και εγώ ακολουθώντας τον από πίσω. Μετά από τόσες ώρες στο πεδίο, ο ένας καταλαβαίνει τον άλλον χωρίς πολλές σκέψεις, για αυτό όταν είδα τον Κίκο να κάνει μια απότομη και γρήγορη αναστροφή με τη μύτη του συνεχώς κάτω, ήξερα ότι είχε εντοπίσει κάτι. Όταν μου έδειξε το σημείο, μπροστά μου εμφανίστηκε μια παράξενη εικόνα: το έδαφος ήταν γεμάτο με νεκρά έντομα, ένας δείκτης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (τα σαρκοφάγα έντομα τρώνε το δόλωμα ή το δηλητηριασμένο ζώο και επίσης δηλητηριάζονται). Όπως μάθαμε μετά, κάτω στο χωριό, κάποιοι κυνηγοί ανησυχώντας για τη συχνότητα των δηλητηριάσεων (οι ίδιοι χάσανε εκεί τρία σκυλιά), κάψανε το δόλωμα που ήταν ένα κατσίκι ‘ποτισμένο’ με δηλητήριο.

 

Είχε έρθει η ώρα για παιχνίδι, κάτι που κάνουμε όταν ο Κίκο εντοπίζει κάτι....και τι τρελό παιχνίδι ήταν αυτό. Το παιχνίδι μαζί μου είναι η επιβράβευση του. Ουσιαστικά για αυτό δουλεύει ο Κίκο, όσο πιο πολύ παίζει μετά τον εντοπισμό κάποιου ευρήματος, τόσο πιο ικανοποιημένος είναι. Αφού τελείωσε το παιχνίδι, μαζέψαμε πολύ προσεκτικά όλα τα έντομα που θα στείλουμε για τοξικολογικές αναλύσεις.

 

Συνεχίσαμε την αναζήτηση και μετά από κάποια χιλιόμετρα, τα ρουθούνια του Κίκο πάλι έπιασαν μια μυρωδιά. Αυτήν τη φορά ήταν ένα νεκρό κυνηγόσκυλο κοντά στο οποίο καθόταν μια κουρούνα που δεν μπορούσε να πετάξει. Τελικά το κατάφερε και με μια ‘ζαλισμένη’ πτήση, απομακρύνθηκε προς τη Βουλγαρία. Η ώρα της επιβράβευσης του Κίκο είχε έρθει πάλι, αυτή τη φορά με φιλοφρονήσεις του πόσο καλός σκύλος είναι. Δυστυχώς η κουρούνα είχε ξεκινήσει να τρώει το κυνηγόσκυλο που προφανώς αποτέλεσε και το τελευταίο της γεύμα. Εμείς όμως έπρεπε να ξεκινήσουμε το κατέβασμα, γιατί ο ήλιος έδυε και το φως σε λίγο θα χανόταν. Όμως η κουρούνα έχει μείνει στο μυαλό μας: μπορεί να ξεκινήσει έναν καινούργιο θανατηφόρο κύκλο δηλητηριάσεων, για αυτό είμαστε έτοιμοι να ξανά ανέβουμε!

 

Αυτήν τη δουλειά¹, την ξεκινήσαμε φέτος το Μάρτιο και ήδη έχουμε βρει αρκετά ευρήματα. Συνήθως τα σκυλιά, είτε τσομπανόσκυλα είτε κυνηγόσκυλα και οι αλεπούδες πέφτουν θύμα των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Η περιοχή που επισκεφτήκαμε είναι σημαντική για τους γύπες, φωλιάζουν εκεί Όρνια, Ασπροπάρηδες ενώ πολύ συχνά μπορεί κάποιος να συναντήσει Μαυρόγυπες από τη Δαδιά. Μια από τις μεγαλύτερες αίτιες θανάτου γυπών είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα. Οι γύπες ως πτωματοφάγα ζώα «καθαρίζουν» την ύπαιθρο από τα ψοφίμια που μπορεί να είναι δηλητηριασμένα.



Εικόνα 2. Ώρα για παιχνίδι (φωτ. Τ. Μπούνας) Εικόνα 2. Ώρα για παιχνίδι (φωτ. Τ. Μπούνας)

 

Αλλά εμείς δεν έχουμε χρόνο μόνο για δουλειά, έχουμε και χρόνο για χαλάρωση, αλλά ούτως ή άλλως, τον ελεύθερο χρόνο μας πάλι τον παίρναμε εκεί που μας αρέσει, στα βουνά.

 

 

 

¹ Η δράση με τον Κίκο αποτελεί μέρος του προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο “Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία των: Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds-BSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds-RSPB). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια