Τι κοινό στόχο μπορεί να έχουν μαθητές, αθλητές, πολίτες και το πολεμικό ναυτικό; Την Περασμένη Κυριακή συγκεντρώθηκαν δεκάδες πολίτες και ναύτες για να καθαρίσουν τον Ποταμό Μορώνη στη Σούδα Χανίων. Στόχος δεν ήταν μόνο η απομάκρυνση των σκουπιδιών αλλά  η ενημέρωση και  η ευαισθητοποίηση από το Δίκτυο Εθελοντών για την αξία του υγρότοπου. Συμμετέχοντες ήταν οι κάτοικοι της Σούδας, μαθητές του Λυκείου Σούδας, μικροί αθλητές του Ναυταθλητικού Ομίλου Σούδας και του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, ενώ σημαντική παρουσία είχε ο Ναύσταθμος Χανίων και V Μεραρχία.

 

_SEV6628
Φωτογραφία : Γ.Λαμπράκης



Η ιστορία της αποκατάστασης του Μορώνη ξεκινάει το 2009 όπου ο τότε Καποδιστριακός Δήμος Σούδας έλαβε τη γενναία απόφαση να ξεκινήσει ένα μοναδικό για την Κρήτη εγχείρημα: το ξεμπάζωμα μιας μεγάλης έκτασης δίπλα στην εκβολή και την αποκατάσταση της ως υγρότοπο, όπως άλλωστε ήταν πριν μπαζωθεί. Από τις πρώτες προσπάθειες απομάκρυνσης των αδρανών έχουν περάσει 5 χρόνια, όμως η αποκατάσταση δεν προχώρησε για διάφορους λόγους. Το έργο ωστόσο ωρίμασε και η νέα Δημοτική Αρχή εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον της να επαναφέρει την αποκατάσταση στο προσκήνιο.

_SEV6664
Φωτογραφία : Γ.Λαμπράκης



Η θετική ενέργεια, ο ενθουσιασμός αλλά και η αισιοδοξία ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν εξελίξεις, ήταν διάχυτα μεταξύ των παρευρισκομένων. Οι μαθητές του Λυκείου Σούδας «έριξαν» στον Ποταμό μια σχεδία από ανακυκλώσιμα υλικά, στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα για την διάθεση της τοπικής κοινωνίας.

_SEV6712
Φωτογραφία: Γ. Λαμπράκης


Μαζεύτηκαν πάνω από 70 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών ενώ η λήξη της εκδήλωσης με την δημιουργία από τους μικρότερους φίλους μας ενός πανό, έδωσε μια υπόσχεση ότι οι νέες ισορροπίες που δημιουργούνται στην Σούδα είναι ικανές για να γίνει πράξη αυτό που μέχρι σήμερα φάνταζε ουτοπία.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όσους παραβρέθηκαν και συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτή τη δράση. Φέρνοντας όλους τους φορείς και άμεσα ενδιαφερόμενους κοντά, με ένα κοινό στόχο. Πιστεύουμε ότι οι συνθήκες για την αποκατάσταση της περιοχής είναι πιο ώριμες από ποτέ.

 

Το πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Δίκτυο για την Παρακολούθηση της Κατάστασης της Κρήτης» υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca – Cola Τρία Έψιλον και Coca – Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος “Αποστολή Νερό» (www.apostolinero.gr).

Περισσότερες πληροφορίες:

Έμιλυ Πεδιαδίτη, συντονίστρια εθελοντικών δράσεων στην Κρήτη, WWF Ελλάς, τηλ: 2810 328019, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια