Ο Ιούνιος είναι μήνας αφιερωμένος στο περιβάλλον και τη θάλασσα! Στις 5 Ιουνίου γιορτάστηκε η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος και το WWF Ελλάς ταξίδεψε στη Μύκονο για να παρουσιάσει το καινούριο πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.  Η  εκδήλωση διοργανώθηκε  από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΑΜ), με το πολύ επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα "Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές στη Μεσόγειο".

 

Προσκεκλημένοι της εκδήλωσης ήταν οι:

    • Πέτρος Νικολαΐδης, Ωκεανογράφος-Βιολόγος, Ειδικός Μηχανικός Εναλίων και Παράκτιων Κατασκευών.




    • Δημήτρης Ζάννες: Πρόεδρος της καταργηθείσας με τον νόμο 4015/2011 Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματικής Παράκτιας Αλιείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ιδρυτικό μέλος της Μεσογειακής Πλατφόρμας Παράκτιων Αλιέων MedArtNet και ιδρυτικό μέλος του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Αλιέων χαμηλής έντασης L.I.F.E.




    • Eλίνα Σαμαρά, Θαλάσσια Βιολόγος, μέλος της Ομάδας Πεδίου ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE του WWF Ελλάς. Εισήγηση: «Η νέα πρωτοβουλία του WWF για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις Κυκλάδες».



Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο μαγευτικό θερινό σινεμά "Μαντώ", αλλά δυστυχώς ο καιρός μας τα χάλασε με μπουρίνια και αέρα όλη μέρα. Αναγκαστικά μεταφέρθηκε στο κλειστό χώρο του ΚΔΕΠΑΜ, μία μεγάλη και ευρύχωρη αίθουσα όπου είχε στηθεί μια σκηνή για τις θεατρικές παραστάσεις της Δημοτικής Επιχείρισης....με φόντο παραλία και θάλασσα!

Παρουσίαση ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE Παρουσίαση ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE



Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα βράδυ αφιερωμένο στη θάλασσα, να ενημερωθούν και να συναντήσουν ανθρώπους με πάθος και αγάπη για το αντικείμενο! Η ομιλία του Πέτρου Νικολαϊδη είχε εντυπωσιακές θαλάσσιες εικόνες, με στοιχεία υποβρύχιας αρχαιολογίας αλλά και γεωλογίας.  Εν ολίγοις το θαύμα των Ελληνικών θαλασσών! Μίλησε επίσης και για την Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή που σχεδιάζεται στη Σαντορίνη,  μαζί με τους Cousteu Divers, το ΕΛΚΕΘΕ και τους ψαράδες της περιοχής. Έπειτα, ο Δημήτρης Ζάννες,  ως άνθρωπος που βιώνει την υπεραλίευση κάθε μέρα, παρουσίασε το πρόβλημα και τα αδιέξοδα που βιώνουν οι ψαράδες τονίζοντας τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης για την αλιεία.  Τέλος, παρουσιάστηκε το ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, η νέα πρωτοβουλία που υλοιποιεί το WWF Ελλάς μαζί με τη ΜΟm, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το ινστιτούτο Tethys για τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή με επίκεντρο τη Γυάρο. Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα η στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου. Οι παρουσιάσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και ολοκληρωμένες και το κοινό έμεινε καθηλωμμένο παρακολουθώντας αυτό το σημαντικό θέμα, αν και η εκδήλωση τράβηξε μέχρι αργά το βράδυ. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο νέος δήμαρχος της Μυκόνου, Κωσταντίνος Κουκάς, μας τίμησε με τη παρουσία του και παρακολούθησε τις ομιλίες με μεγάλο ενδιαφέρον!

Ο Δήμαρχος Μυκόνου με τον Όμηρο Ευαγγελινό και το Δημήτρη Ζάννε Ο Δήμαρχος Μυκόνου με τον Όμηρο Ευαγγελινό και το Δημήτρη Ζάννε



Η ιδέα της εκδήλωσης ήταν του σκηνοθέτη και παραγωγού, κάτοικο Μυκόνου, Όμηρο Ευαγγελινό που έχει ασχοληθεί  στις ταινίες του με το περιβάλλον. Μπορείτε να δείτε τα  ντοκυμαντέρ του στο http://www.aegeanodyssey.net/. Στην αρχή της εκδήλωσης, είδαμε δείγμα της τωρινής  δουλειάς του, το Aegean Odyssey, μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, για τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και την υπεραλίευση στην Ελλάδα.  Η πρώτη γεύση που πήραμε όσοι παρευρεθήκαμε ήταν εντυπωσιακή! Του ευχόμαστε καλή τύχη και καλή επιτυχία στην πολύ σημαντική αυτή προσπάθεια!

Ευχαριστούμε θερμά το ΚΔΕΠΑΜ και ιδιαίτερα τον Αντώνη Ρουμελιώτη και τη Κατερίνα Ζουγανέλη για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία. Ευχόμαστε να είμαστε μαζί και σε επόμενες δράσεις!



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια