Tο Δίκτυο Εθελοντών γιόρτασε την παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας (22 Μαΐου) σε δύο σημαντικούς και πολύ υποβαθμισμένους υγρότοπους της Κρήτης, τον Καρτερό και τον Αποσελέμη. Οι υγρότοποι και η βιοποικιλότητα θα μπορούσαν να είναι και συνώνυμες λέξεις, αφού η ποικιλία ζωντανών οργανισμών που μπορεί κανείς να βρει σε τέτοια οικοσυστήματα είναι πολύ μεγάλη.


Γ.Αλεξανδράκης Γ.Αλεξανδράκης



Την Τετάρτη 21/5 με την συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουβών και της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου, δείξαμε μια άλλη πλευρά του Αποσελέμη στους κατοίκους των Κάτω Γουβών. Με έναν απολαυστικό απογευματινό περίπατο καταφέραμε να παρατηρήσουμε πολλά όμορφα πουλιά, ενώ μικροί και μεγάλοι ανακάλυψαν τα πλάσματα που κρύβονται στα νερά του υγρότοπου!

 WWF Ελλάς / Ε.Πεδιαδίτη WWF Ελλάς / Ε.Πεδιαδίτη



Οι εορταστικές δράσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή 25/5 στον Καρτερό με το Ευρωπαϊκό Σχολείο Ηρακλείου. Γονείς και μαθητές, με απόχες, μεγεθυντικούς φακούς και πολύ ενθουσιασμό ανακάλυψαν μικρά ζώα που ο κύκλος ζωής τους εξαρτάται άμεσα από την παρουσία νερού όπως νύμφες οδοντόγναθων (λιβελούλες), ετερόπτερα, υδρόβια κολεόπτερα (σκαθάρια) κ.α. Ο Καρτερός, παρά τις πιέσεις που δέχεται συνεχίζει να είναι ένα μέρος ζωής όπου μπορεί να προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα τα μυστικά του σε όποιον τα αναζητήσει.

 WWF Ελλάς / Ε.Πεδιαδίτη WWF Ελλάς / Ε.Πεδιαδίτη



Ωστόσο, πέρα από την διάθεση των παρευρισκόμενων να μάθουν νέα πράγματα, ήρθαν αντιμέτωποι με καθημερινές πρακτικές που υποβαθμίζουν αυτά τα όμορφα μέρη. Στον Αποσελέμη κάποιος έριξε ένα πειρατικό βαρκάκι στο ποτάμι για να κάνει τις βόλτες του αγνοώντας το γεγονός ότι η περιοχή είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής . Αντίστοιχα ο Καρτερός προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα για τους μικρούς νησιωτικούς υγρότοπους, αυτό όμως δεν αποτρέπει την χρήση του ως χώρο διέλευσης και στάθμευσης οχημάτων και απόθεσης αδρανών υλικών και σκουπιδιών.

Οι συγκεκριμένες δράσεις στόχο έχουν την παρότρυνση όλων των πολιτών να βγουν έξω και να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των υγρότοπων και την βιοποικιλότητα που υποστηρίζουν ενώ παράλληλα να υπερασπιστούν αυτά τα οικολογικά διαμάντια!

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των νησιώτικών υγρότοπων μπορείτε να βρείτε στο: http://www.oikoskopio.gr/ygrotopio/

Το Δίκτυο Παρακολούθησης των Υγρότοπων της Κρήτης και Λέσβου υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό». 


Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια