Την Κυριακή 27/4/2014 το Δίκτυο παρακολούθησης της κατάστασης των υγρότοπων βρέθηκε στην Λιμνοθάλασσα Μέσων στη Λέσβο, στο πλαίσιο των δράσεων του «Μια Κυριακή κάθε Μήνα». Σκοπός της εξόρμησης ήταν να ανακαλύψουν μικροί και μεγάλοι τους ζωντανούς οργανισμούς που κρύβουν τα νερά του υγρότοπου και να ενημερωθούν για την κατάσταση ενός από τους σημαντικούς υγροτόπους του νησιού.


Έντομα που ζούν στο νερό WWF Ελλάς/ Ε.Γαληνού



Με μεγάλο ενθουσιασμό, οι παρευρισκόμενοι ανακάλυψαν τα ιδιαίτερα πλάσματα που κρύβουν τα νερά των υγρότοπων, ενώ τα πολλά είδη ασπόνδυλων που έπιασαν με τις απόχες τους έδειξαν ότι τα νερά του υγρότοπου είναι σε καλή κατάσταση. Φυσικά όλα τα ζώα που παρατήρησαν τα επέστρεψαν με προσοχή και σεβασμό στο νερό.

Μεταμόρφωση Οδοντόγναθου, WWF Ελλάς / Κ. Παραγκαμιάν Μεταμόρφωση Οδοντόγναθου, WWF Ελλάς / Ε.Γαληνού



Την τιμητική τους είχαν τα οδοντόγναθα (λιβελούλες, ελικοπτεράκια) που αφθονούν στο νησί λόγω του μεγάλου αριθμού υγρότοπων. Συνολικά έχουν αναφερθεί 44 είδη! Οι εξερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν όλα τα στάδια μεταμόρφωσης (προνύμφες, νύμφες, ενήλικα) σε μερικά είδη από αυτά.

Η εξόρμηση στο πεδίο τελείωσε πάνω στην ώρα, λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη νεροποντή, και όλοι -μικροί και μεγάλοι - υποσχέθηκαν να συμμετέχουν και στην επόμενη εξόρμηση του Δικτύου. Στις 11 Μαΐου θα συναντηθούμε στην Αλυκή Καλλονής και θα μάθουμε για τα μεταναστευτικά πουλιά και τη σχέση τους με τους υγρότοπους του νησιού.

WWF/Ελλας, Ε.Γαληνού WWF Ελλας / Ε.Γαληνού



Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές του δικτύου που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση και να παροτρύνουμε και άλλους ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν στις δράσεις μας ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε για την προστασία των νησιώτικων υγρότοπων.

Περισσότερες πληροφορίες για τους υγρότοπους της Λέσβου αλλά και των υπόλοιπων νησιών της Ελλάδας μπορείτε να βρείτε στο Υγροτόπιο.

Το Δίκτυο Παρακολούθησης των Υγρότοπων της Κρήτης και Λέσβου υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Colaστην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-ColaHellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό». Στόχος του «Δικτυού εθελοντών» είναι η παρακολούθηση της κατάστασης των νησιώτικων υγρότοπων και η αποφυγή περαιτέρω υποβάθμισής τους. Περισσότερες πληροφορίες για το εθελοντικό πρόγραμμα. Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια