Το Δίκτυο παρακολούθησης της κατάστασης νησιώτικων υγρότοπων του WWF Ελλάς, βρέθηκε στην Μήλο την προηγούμενη εβδομάδα μετά από πρόσκληση του Δήμου. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν τριπλός: να διερευνήσουμε τη δυνατότητα αποκατάστασης του υγρότοπου Αδάμαντα με τη Δημοτική Αρχή, να ενημερώσουμε τους κατοίκους για την κατάσταση των υγρότοπων του νησιού και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές των σχολείων.

Κάθε Άνοιξη η φύση βάζει τα καλά της στη Μήλο, οι δε υγρότοποι σφύζουν από ζωή. Πέρασαν ήδη 3 χρόνια από τότε που η ερευνητική ομάδα του WWF Ελλάς είχε απογράψει τους 18 υγρότοπους του νησιού και με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι σε κανέναν από τους 8 φυσικούς υγρότοπους δεν έχουν σημειωθεί υποβαθμιστικές ενέργειες.



Από τις συναντήσεις μας γεννήθηκε η ελπίδα για την αποκατάσταση του μοναδικού σοβαρά λαβωμένου υγρότοπου του νησιού, ενός μπαζωμένου κατά το 1/3 αλμυρού λιμνίου νοτιοδυτικά του Αδάμα . Πραγματοποιήσαμε αυτοψία και σύντομα θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την αποκατάσταση και συνετής διαχείρισής του. Μάλιστα, η αναγκαιότητα και η σημασία της αποκατάστασης και της ανάδειξης είναι κατανοητή και επιθυμητή στους κατοίκους όπως φάνηκε και από σχόλια όσων παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση/ομιλία για τους υγρότοπους του νησιού.

DSC_5383 Μαθητές μαθαίνουν για την αξία των υγρότοπων, WWF Ελλάς / Κ. Παραγκαμιάν



Κατά την επίσκεψή μας αφιερώσαμε μια ολόκληρη ημέρα για τα παιδιά. Με συνολικά 230 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου επισκεφτήκαμε την Αλυκή και την Αχιβαδολίμνη. Υλοποιώντας διαφορετικές δράσεις για κάθε ηλικία βοηθήσαμε τα παιδιά να εξερευνήσουν τα μυστικά των υγρότοπων και να αντιληφθούν τη σημασία τους. Οι μαθητές υποσχεθήκαν να προσέξουν και να υιοθετήσουν τους υγρότοπους της περιοχής για να μπορέσουν και οι επόμενες γενιές να τους ευχαριστηθούν.

DSC_5367 Εξερευνώντας τον υγρότοπο, WWF Ελλάς / Κ. Παραγκαμιάν



Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο και τους πολίτες της Μήλου για την φιλοξενία και τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν να διατηρούν τα οικολογικά διαμάντια του νησιού τους.

Περισσότερες πληροφορίες για τους υγρότοπους της Μήλου αλλά και των υπόλοιπων νησιών της Ελλάδας μπορείτε να βρείτε στο Υγροτόπιο .

 

Το Δίκτυο Παρακολούθησης των Υγρότοπων της Κρήτης και Λέσβου υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Colaστην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-ColaHellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό». Στόχος του «Δικτυού εθελοντών» είναι η παρακολούθηση της κατάστασης των νησιώτικων υγρότοπων και η αποφυγή περαιτέρω υποβάθμισής τους. Παράλληλα, υλοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την προστασία των υγρότοπων.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια