Στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως κάθε χρόνο, άνθρωποι και οργανώσεις σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τους υγρότοπους πραγματοποιώντας διάφορες δράσεις, διαχέοντας έτσι το μήνυμα της αξίας αυτών των σημαντικών οικοσυστημάτων. Από αυτήν την προσπάθεια δεν θα μπορούσε να λείπει το WWF Ελλάς και το Δίκτυο Εθελοντών για τους νησιώτικους υγρότοπους. Έτσι, με την καλύτερη δυνατή διάθεση, μικροί και μεγάλοι μαζεύτηκαν τις δύο πρώτες Κυριακές του Φλεβάρη σε Κρήτη και Λέσβο για να γιορτάσουν και να μάθουν για τους υγρότοπους του τόπου τους.

Η γιορτή άρχισε στις 2/2, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου με μια παρουσίαση για τον πλούτο, την κατάσταση και την προσπάθεια διατήρησης των υγρότοπων του νησιού. Το παιχνίδι βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει: γονείς και παιδιά βγήκαν έξω και μέσα από βιωματικά παιχνίδια ανακάλυψαν τα μυστικά των υγρότοπων.

Βιωματικά παιχνίδια μαζί με τους μικρούς μας φίλους, φώτο: Γιώργος Καραγιαννόπουλος Βιωματικά παιχνίδια μαζί με τους μικρούς μας φίλους, φώτο: Γιώργος Καραγιαννόπουλος



Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή 9/2 στον Αλμυρό Αγίου Νικολάου Κρήτης. Αυτή τη φορά οι πολίτες μαζεύτηκαν στον αγαπημένο τους υγρότοπο και μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής έπαιξαν πολλά βιωματικά παιχνίδια, ενώ κεντρικό γεγονός της εκδήλωσης ήταν η «απελευθέρωση» μικρών καραβιών στον ποταμό – κατασκευές που έφτιαξαν τα παιδιά με πολλή φαντασία, στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα για την προστασία του υγρότοπου.

Ταξιδεύοντας στον υγρότοπο, WWF Ελλάς / Θ.Γιαννακάκης Ταξιδεύοντας στον υγρότοπο, WWF Ελλάς / Θ.Γιαννακάκης



Και στις δυο εκδηλώσεις υπήρχαν πολλά γέλια και ενθουσιασμός, ενώ ο κόσμος έφυγε με την υπόσχεση μια τέτοια γιορτή να επαναληφθεί. Το Δίκτυο Εθελοντών για την Παρακολούθηση των Υγρότοπων της Κρήτης και της Λέσβου θα συνεχίσει και αυτή τη χρονιά να παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση των υγρότοπων των δύο νησιών και να πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών. Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια, για να διατηρήσουμε τα φυσικά “διαμάντια” των νησιών μας.

Διδάσκοντας τις τροφικές σχέσεις, φώτο: Δημήτρη Μποστανδάς Διδάσκοντας τις τροφικές σχέσεις, φώτο: Δημήτρη Μποστανδάς



Το Δίκτυο Παρακολούθησης της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης και της Λέσβου υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό». 



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια