Ασφυκτικά γεμάτο ήταν το θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι, με αφορμή μια κοπή πίτας για την νέα χρονιά. Δεν ήταν όμως μια συνηθισμένη εκδήλωση, καθώς αυτή διοργανωνόταν για πρώτη φορά και από τις πέντε εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης του νησιού. Το WWF Ελλάς γνωρίστηκε για πρώτη φορά με τις ομάδες της Κεφαλονιάς το 2008 στο πλαίσιο του έργου αξιολόγησης και ενίσχυσης εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας του προγράμματος το «Μέλλον των Δασών» (http://www.wwf.gr/forests/axis1.html). Ο Συντονιστής Τοπικών Δράσεων του WWF Ελλάς, Ηλίας Τζηρίτης, κλήθηκε και συμμετείχε στην εκδήλωση με μία μικρή ομιλία-χαιρετισμός που αφορούσε τον εθελοντισμό στην δασοπροστασία με ανάλυση της κατάστασης στην Κεφαλονιά.

 

 

omades_kefΟ εθελοντισμός στην δασοπροστασία στη Κεφαλονιά είναι ένα από τα  παραδείγματα προς μίμηση και για άλλες περιοχές της χώρας και η απόδειξη ότι τελικά είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν. Και φυσικά η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σε τοπικό επίπεδο είναι μια αξία που πρέπει να ξεπερνά μικροπολιτικά συμφέροντα και προσωπικές έριδες. Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει να οργανωθούν οι εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας στην Ελλάδα και να αποκτήσουν ενιαία φωνή. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι ακόμα εφικτό σε πανελλαδικό ή περιφερειακό επίπεδο, αλλά οι ομάδες θα μπορούσαν κάλλιστα να οργανωθούν σε τοπικό επίπεδο, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν από κοινού ένα ασφαλέστερο και οργανωμένο καθεστώς λειτουργίας.

 

Τι ήταν όμως αυτό που κάνει την περίπτωση της Κεφαλονιάς να ξεχωρίζει ανάμεσα σε λίγες περιοχές της χώρας; H οργάνωση και λειτουργία πέντε εθελοντικών ομάδων σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο δεν είναι κάτι το συνηθισμένο σε μια χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντικής προσφοράς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Κεφαλλονιάς, η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Ελείου-Πρόννων, η Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Ερίσου, η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Παλικής και η Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου σε άριστη συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, καταπολεμούν κάθε αντιπυρική περίοδο πολλές δύσκολες δασικές πυρκαγιές στο νησί. Η Κεφαλονιά είναι μια από πιο δύσκολες περιοχές στην Ελλάδα. Παρουσιάζει τις περισσότερες καμένες εκτάσεις και το μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών στα Ιόνια νησιά. Οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές προκαλούνται από κακόβουλους εμπρησμούς ή καύση για δημιουργία βοσκοτόπων ενώ πολύ χαμηλό παραμένει το ποσοστό εξακρίβωσης αιτιών (2% εξακρίβωση δράστη, 64% άγνωστα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιάς, περισσότερα στο http://oikoskopio.gr/pyroskopio/).

 

Το WWF Ελλάς στηρίζει με όποιο τρόπο μπορεί τέτοιες τοπικές δράσεις και περιμένει ανάλογες πρωτοβουλίες σε θεσμικό και οργανωτικό επίπεδο από τους αντίστοιχους δημόσιους φορείς και ειδικά τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ευχόμαστε στις εθελοντικές ομάδες τις Κεφαλονιάς ένα «άκαπνο» 2014 και να συνεχίσουν την συνεργασία τους με καλή διάθεση και αλτρουισμό. Η ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν στην πράξη και όχι στα λόγια!!

 

ΥΓ: Μετά τους πρόσφατους σεισμούς στην Κεφαλονιά, όλες οι εθελοντικές ομάδες είναι σε επιφυλακή και έχουν αναλάβει εργασίες ανακούφισης και υποστήριξης των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας. Καλή συνέχεια!!

 

 

 

 



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια