Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013
Αξημέρωτα ακόμα, ξεκινήσαμε με ξαστεριά, η θαλασσινή ομάδα του WWF από Ραφήνα για Άνδρο. Χρόνια τώρα είχα όνειρο να επισκεφτώ τη Βόρεια Κυκλάδα, και η ώρα είχε έρθει. Αιτία του ταξιδιού, η πρόσκληση από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κορθίου στην Ημερίδα που διοργάνωναν, με τίτλο «Κυκλάδες- Η Θάλασσα γύρω μας». Υπάρχουν ΚΠΕ και ΚΠΕ, αλλά αυτό το ΚΠΕ... είναι πολύ μπροστά!
Καταρχάς για να φτάσει κάνεις στο Κόρθι χρειάζεται μια ώρα δρόμο από το λιμάνι, παραλιακός δρόμος με θέα από τη μια τις καλλιτεχνικές βραχώδεις πεζούλες στο πλάι των βουνοκορφών και από την άλλη την ατελείωτη θάλασσα, σπαρμένη με νησιά. Στριμωγμένοι στο αυτοκίνητο ακούγαμε κυκλαδίτικες θαλασσινές ιστορίες του Σπύρου και του Γιώργου, ανυπομονώντας να φτάσουμε στον προορισμό μας. Το Κόρθι είναι μικρό, απλό και λιτό δίπλα στη Θάλασσα, η αίσθηση μελαγχολικά χειμωνιάτικη καθώς η συννεφιά και το ψιλοβρόχι ερχόταν και έφευγε. Κάνοντας μια πρώτη βόλτα βρήκαμε τις αφίσες της ημερίδας και επισκεφτήκαμε το γραφείο του Προγράμματος Life της Άνδρου (http://www.androslife.gr/), όπου μας ξενάγησε ο Θανάσης ανάμεσα στα πουλιά και θαυμάσαμε τα καταπληκτικά γκραφίτι του Συριανού καλλιτέχνη Αλεξ που κάλυπταν τον εσωτερικό χώρο του γραφείου. Ωραία ιδέα για διακόσμηση του μελλοντικού μας γραφείου στη Σύρο!
Η ημερίδα ξεκινούσε στις 16.30 το απογευματάκι, σε ένα καταπληκτικό κτίριο δίπλα στην εκκλησία στις πλάγιες του Κορθίου, στην περιοχή Αηδόνια. Μας υποδέχτηκαν ο Νίκος και τα κορίτσια με ζεστό καφέ και χαμόγελα. Ενώ η υπόλοιπη ομάδα ετοίμαζε τους υπολογιστές για τις παρουσιάσεις τριγυρίσαμε λίγο τον ιστορικό χώρο, χαζεύαμε την καταπληκτική θέα από ψηλά και μάθαμε ότι φέτος είναι πολύ σημαντική χρονιά για το ΚΠΕ Κορθίου. Από το 1813 σε αυτό το κτίριο πραγματοποιούνται συνεχόμενα μαθήματα! 200 χρόνια εκπαίδευσης και αληθινής παιδείας!
Σιγά σιγά μαζεύτηκαν οι προσκεκλημένοι: δάσκαλοι, καθηγητές, αλιείς και άλλοι ενδιαφερόμενοι γέμισαν τη μεγάλη, ζεστή αίθουσα. Έγραψαν το όνομά τους, πήραν το πρόγραμμα των παρουσιάσεων και όμορφα χαρτιά για σημειώσεις τυπωμένα ειδικά για αυτήν την παρουσίαση. Η Μαρία ξεκίνησε με μια γενική παρουσίαση για το θαλάσσιο περιβάλλον και τη δουλειά του WWF και συνέχισε ο Γιώργος με τους οικότοπους και την αλιεία στις ελληνικές θάλασσες. Παρατηρώντας τους προσκεκλημένους, είδα ότι και αυτοί είχαν όλο το ενδιαφέρον τους πάνω στους ομιλητές όπως και εγώ. Ακόμα δεν είχαμε αρχίσει όμως είχαν όλοι μαγνητιστεί καθώς περίμεναν τα επόμενα! Επόμενη παρουσίαση, πάλι η Μαρία με τα θαλάσσια θηλαστικά. Εδώ "τα είδαν όλα"... περνούσαν οι φωτό από φάλαινες, δελφίνια και ζιφιούς και δεν το πίστευαν! Ένας ψαράς επέμενε για την πτεροφάλαινα «αυτό δεν είναι από εδώ», «εδώ δεν έχουμε τέτοια πράγματα»! Η συνέχεια ήταν δύσκολη διότι το πρόγραμμα είχε την προβολή του ντοκιμαντέρ «The end of the line», μια ταινία για την κατάσταση της παγκόσμιας υπεραλίευσης. Δύσκολο να το χωνέψουν όσοι δεν το είχαν ξαναδεί, διότι δείχνει μια πραγματικότητα που μόνο αν είσαι αναίσθητος δεν θα σε επηρεάσει... Οπότε μετά από αυτό όλοι με χαρά βγήκαν για ένα σύντομο διάλειμμα και συζητούσαν με όρεξη όσα είχαν δει και το τι έπεται.
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με μία μικρή ομιλία του Δημάρχου της Άνδρου πριν πάρει τον λόγο ο Γιώργος για τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές. Παρουσίασε πετυχημένα παραδείγματα από γειτονικές θάλασσες με εικόνες που εξιτάραν το κοινό και ιδιαίτερα τους αλιείς! Ξαφνικά ένιωσα ένα άνοιγμα μέσα στην αίθουσα, μια αισιοδοξία αντικατέστησε την βαριά αίσθηση που είχε αφήσει η προηγούμενη προβολή και τα χαμόγελα και τα σχόλια εξαπλώθηκαν. Μετά είχε σειρά ο Σπύρος για τις περιοχές Natura, όπου καταρρίφθηκαν πολλοί μύθοι και λανθασμένες πληροφορίες που είχε το κοινό για αυτές τις περιοχές. Ο χείμαρος Σπύρος μας καθήλωσε και συνέχισε χωρίς διακοπή στην επόμενη σχεδιασμένη παρουσίαση για τη νέα πρωτοβουλία "Κυκλάδες LIFE". Η ροή όλου του απογεύματος ήταν καταπληκτική. Οι αλιείς παρουσίασαν σκέψεις και εκδήλωσαν τη συμφωνία τους αλλά και την ανάγκη που υπάρχει για τη βιώσιμη προοπτική του Κυκλάδες LIFE, που μόλις είχε παρουσιάσει ο Σπύρος. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων εκδήλωσε την προθυμία τους για βοήθεια και συνεργασία, κάτι που μας έκανε πολύ χαρούμενους διότι χωρίς τη συμφωνία των ψαράδων δεν μπορούμε ούτε να μιλάμε ούτε να εφαρμόσουμε μια βιώσιμη αλιεία. Οι καθηγητές ευχαρίστησαν το WWF για τη σημαντική επιμόρφωση που δέχτηκαν και τη σημασία αυτής με σκοπό να την μεταφέρουν στα παιδιά και τους μαθητές τους.
Μετά από τόσες ομιλίες, οι γλώσσες της θαλάσσιας ομάδας είχαν στεγνώσει και πήγαμε όλοι μαζί, καλεσμένοι από τα παιδιά του ΚΠΕ, για ένα όμορφο δείπνο και ποτό στο Κόρθι. Εκεί, μετά τις ευχαριστίες και τα τσουγκρίσματα των ποτηριών συμφωνήθηκε η επόμενη παρουσίαση του WWF στο ΚΠΕ , και ξεκίνησαν οι ιστορίες, θαλασσινές και μη. Μετά από μερικές ώρες, με τα μάτια να κλείνουν και την ξαστεριά να λάμπει, γυρίσαμε στα δωμάτια για ξεκούραση και να κάνουμε τις ετοιμασίες για το αυριανό, πρωινό καράβι της επιστροφής. Το πρωί η θάλασσα λάδι μπουνάτσα, η ορατότητα τόσο καθαρή που βλέπαμε ακόμα και τις φυλακές της Γυάρου, καθώς οραματιζόμασταν το μέλλον του νησιού ως το κέντρο των Κυκλάδων για μια βιώσιμη αλιεία και ορθή διαχείριση της θάλασσας, για το μέλλον όλων. Η Γυάρος από μέρος εξορίας για λίγους σε κέντρο αφθονίας για όλους! Με το που φτάσαμε στη Ραφήνα, και ως ενημερωμένοι ψαροφάγοι, ψωνίσαμε φρέσκα ψάρια, αλιευμένα σωστά και στην εποχή τους (http://www.wwf.gr/images/pdfs/FishTips.pdf ) για να τα φάμε το Σαββατοκύριακο και να πάρουμε δυνάμεις για την εβδομάδα που έρχεται, όπου η ομάδα πεδίου της Σύρου θα πάει στη Σύρο για να σας μεταφέρει τις επόμενες ιστορίες.