Την προηγούμενη εβδομάδα μία ομάδα δέκα ατόμων από το WWF Σουηδίας και τη σουηδική τηλεόραση επισκέφθηκαν τη Ζάκυνθο. Το μεσογειακό κλίμα, η πρώιμη καλοκαιρινή ζέστη, το μοναδικό και γοητευτικό παράκτιο οικοσύστημα του νησιού και οι χελώνες τις οποίες συναντήσαμε αποτέλεσαν το υλικό για ένα ντοκιμαντέρ που θα προβάλλει την οικολογική σημασία της περιοχής στη Σουηδία.

 

Οι Σουηδοί φίλοι μας με ειδική άδεια στα Σεκάνια



Επισκεφθήκαμε τις παραλίες ωοτοκίας και «ανακαλύψαμε» σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο τα αποτυπώματα στην άμμο από τις βραδινές φωλιές, περιηγηθήκαμε στις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές του ΕΘΠΖ, συναντήσαμε  και βοηθήσαμε εθελοντές που βρίσκονται στη Ζάκυνθο για να συμβάλλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας, διοργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε καθαρισμούς παραλιών, κολυμπήσαμε με τις χελώνες και κάναμε καταδύσεις στα γαλάζια νερά του Ιονίου με την πλούσια ιχθυοπανίδα και το μοναδικό ανάγλυφο που συνδυάζει λιβάδια ποσειδωνίας και ιδιαίτερους  βραχώδεις σχηματισμούς και σπηλιές.

Αποτυπώματα στην άμμο



Οι Σουηδοί, όπως και όλοι οι επισκέπτες της περιοχής του Κόλπου Λαγανά, εντυπωσιάστηκαν από τις χελώνες που κολυμπούν μέσα στον Κόλπο και έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία. Οι κανόνες και οι περιορισμοί σαφείς. Δεν ενοχλούμε, δεν πλησιάζουμε αλλά συνυπάρχουμε! Ο FelixHerngren, διάσημος στη Σουηδία, συμμετέχει συχνά σε ανάλογα ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο για την προβολή μοναδικών οικοσυστημάτων και ειδών σε εξαφάνιση. Η εμπειρία του από τη Ζάκυνθο ιδιαίτερη αφού όπως χαρακτηριστικά είπε ένιωσε ότι είχε ραντεβού με τις χελώνες που συνάντησε οι οποίες ξεπέρασαν τις δέκα!

Σύντομα στη Σουηδία θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ και θα προβληθεί για μία ακόμα φορά ότι η Ζάκυνθος αποτελεί ένα μοναδικό επίγειο παράδεισο για τις χελώνες!



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια