Η φώκαινα είναι δελφίνι; Έχουμε στην Ελλάδα φάλαινες; Και τι κάνουν «ένας λευκός καρχαρίας» και μια…ομάδα «κόκκινων κοραλλιών» μέσα στο ΚΠΕ Άνδρου συντροφιά με τριάντα περίπου φίλους;

Όλα τα παραπάνω είναι μικρά στιγμιότυπα από το πρώτο βιωματικό σεμινάριο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κόρθι της Άνδρου. Τριάντα περίπου κάτοικοι του νησιού και λίγα παιδιά μαζεύτηκαν στο υπέροχο παλιό σχολαρχείο του Κορθίου όπου και παρακολούθησαν το σεμινάριο «Εξερευνώντας τον άγνωστο θαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου: τα θαλάσσια θηλαστικά και ο κόσμος τους».



 


 



Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, μιλήσαμε για τη σημασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τις απειλές που αντιμετωπίζει, χωρισμένοι σε ομάδες με ευφάνταστα ονόματα εμπνευσμένα από τον υποβρύχιο κόσμο. Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ του προγράμματος «Θάλασσα», Θαλάσσια θηλαστικά, οι συγκάτοικοί μας των ελληνικών θαλασσών που προκάλεσε πολλές ερωτήσεις, απορίες αλλά και επιφωνήματα θαυμασμού για τα εννέα μόνιμα και πέντε περιστασιακά είδη  θαλάσσιων θηλαστικών των ελληνικών θαλασσών.

Το γεμάτο…θάλασσα αυτό απόγευμα ολοκληρώθηκε με την παρθενική εμφάνιση της εκπαιδευτικής βαλίτσας του προγράμματος «Θάλασσα» και τα παιχνίδια τα οποία είχαμε προετοιμάσει. Για το πρώτο παιχνίδι, τη «μυστική κάρτα», χωριστήκαμε σε ομάδες. Κάθε μία είχε τη δική της μυστική κάρτα με ένα από τα ζώα και οι υπόλοιπες ομάδες έπρεπε να ανακαλύψουν ποιο θαλάσσιο θηλαστικό είχε πάνω η κάρτα. Στο τέλος, ακούσαμε θαλάσσιους ήχους και για άλλη μια φορά «ο λευκός καρχαρίας», τα «κόκκινα κοράλλια» και οι υπόλοιπες ομάδες, έφτιαξαν απολαυστικές ιστορίες για τον άγνωστο πλούτο του Αιγαίου.

Και κάπως έτσι, η εκπαιδευτική βαλίτσα του «Θάλασσα» ξεκινάει το ταξίδι της στα σχολεία και τα ΚΠΕ της Ελλάδας. Στόχος της; Να μάθει στους μικρούς μας φίλους ότι μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι με δεκατέσσερα θαλάσσια θηλαστικά και μπορούμε να μάθουμε να ζούμε μαζί τους!



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια