Το προηγούμενο σαββατοκύριακο πήγαμε εκδρομή στα Θρακιώτικα Μετέωρα, στον ποταμό Κομψάτο, κοντά στον Ίασμο. Την εκδρομή οργάνωσε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας. O Ίασμος είναι μετά την Κομοτηνή, τα Θρακιώτικα Μετέωρα είναι κοντά στο Πολύαρνο, ένα χωριό πάνω στο βουνό (από τον Ίασμο ανεβαίνεις από έναν χωματόδρομο).



Image

Μας κάλεσαν μαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για να πούμε λίγα πράγματα για την περιοχή η οποία είναι γνωστή για την ορνιθοπανίδα της. Εκτός από τα όρνια της περιοχής και το Μαυρόγυπα που επισκέπτεται αυτό το μέρος πολύ συχνά, στο Κομψάτο υπάρχουν και δύο φωλιές του Ασπροπάρη. Η περιοχή του Κομψάτου ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000. (Κοιλάδα Κομψάτου, SPA GR1130012 και pSCI GR1130007.)

Image

Όλη η εκδρομή κύλησε με πολύ καλή διάθεση και μέσα σε θερμό κλίμα, διότι οι περισσότεροι ορειβάτες έφεραν και τα παιδιά τους μαζί. Κοιμηθήκαμε σε ένα καταφύγιο στο Πολύαρνο, χάρη στην καλοσύνη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου. Η φιλοξενία των ανθρώπων από το ΠΣ Ιάσμου ήταν άψογη. Το Σάββατο παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις μας και την Κυριακή μάς ξενάγησαν στα μονοπάτια κοντά στα Θρακιώτικα Μετέωρα.

Image

Εμείς κάναμε μια παρουσίαση για τον Ασπροπάρη, δίνοντας μερικές γενικές πληροφορίες για το είδος, καθώς επίσης ενημερώνοντας για το Πρόγραμμα LIFE που έχουμε αναλάβει μαζί με την BSPB, την EOE και την RSPB για την προστασία του. Τονίσαμε ότι η περιοχή Κομψάτου είναι πολύ σημαντική για αυτό το είδος και κάποιες από τις δράσεις του LIFE θα γίνουν εκεί.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια