Σε μερικές μόνο μέρες θα καλωσορίσουμε και πάλι τους Ασπροπάρηδες στα μέρη μας. (Πέρσι στη Δαδιά ο πρώτος Ασπροπάρης παρατηρήθηκε στις 29 Μαρτίου.) Τα πουλιά πέρασαν το χειμώνα στην Αφρική και τώρα έρχονται εδώ για την αναπαραγωγική τους περίοδο. Το 2011 στην περιοχή μας καταγράφηκαν 9 επικράτειες και 6 ενεργές φωλιές, οι οποίες μεταφράζονται σε 30-40% του εθνικού πληθυσμού.





Ο Ασπροπάρης δυστυχώς είναι ένα απειλούμενο είδος και για αυτό χρειάζονται πολλές δραστηριότητες οι οποίες βοηθάνε στην αποτελεσματική προστασία του. Μία από αυτές είναι η μελέτη της διατροφής του, που μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με την αναπαραγωγική επιτυχία, και την επιλογή του ενδιαιτήματος. Η συλλογή των υπολειμμάτων τροφών (κόκαλα, φτερά, καβούκια χελώνας κτλ.) από τη φωλιά  δεν είναι αρκετή γιατί περιλαμβάνει μόνο τα κομμάτια τροφής που δεν καταπίνονται ή δεν χωνεύονται και τα πουλιά τα βγάζουν σε μορφή εμεσμάτων (pellets).

Όμως όταν οι γύπες  τρέφονται με μεγάλου μεγέθους ζώο, θα ταΐσουν τα μικρά τους μόνο με μαλακούς ιστούς όπως μυς και έντερα, που αφομοιώνονται εντελώς και ως εκ τούτου δεν ανακαλύπτονται στη συλλογή των  υπολειμμάτων τροφών. Προκειμένου να εκτιμηθεί το ποσοστό των μαλακών ιστών στη διατροφή των νεοσσών του Ασπροπάρη, είναι σημαντικό να εγκατασταθούν οι κάμερες σε φωλιές του. Έτσι όταν τα πουλιά το Σεπτέμβριο θα φύγουν για την Αφρική, εμείς μετά από τη συλλογή των δεδομένων και την ανάλυσή τους , θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τη σύνθεση της διατροφής τους.[1]

Σε συνεργασία με τους συναδέλφους μας από τη Βουλγαρική Εταιρία για την Προστασία των Πτηνών (BSPB), στις 14 Μαρτίου, πριν ακόμα καταφθάσουν οι Ασπροπάρηδες από την Αφρική, εγκαταστήσαμε μια κάμερα η οποία θα βγάζει φωτογραφίες κάθε φορά που θα κινούνται τα πουλιά στη φωλιά.

Τη φωλιά την ξέρουμε καλά και από την παρακολούθησή της και από τη συλλογή των υπολειμμάτων τροφών το 2011. Είναι μια μεγάλη φωλιά, με κατάλληλη θέση για τοποθέτηση της κάμερας. Ο βράχος με τη φωλιά βρίσκεται περίπου στη μέση μιας πλαγιάς και περιβάλλεται από μικρά δέντρα και θάμνους. Το περπάτημα δεν είναι πολύ δύσκολο και μόλις φτάνεις σε καλωσορίζει η γνωστή «γυπίσια» μυρωδιά.

Μόλις αποφασίσαμε πού θα εγκατασταθεί η κάμερα, σε ποια πλευρά της φωλιάς, η ομάδα ξεκίνησε να φτιάχνει το καμουφλάζ της. Έπρεπε να κολλήσουμε πολλές μικρές πέτρες γύρω της για να μην την καταλάβουν τα πουλιά.



Μετά δημιουργήσαμε μια ασφαλή βάση μέσα στη φωλιά που βάλαμε την κάμερα.



Στο τέλος έπρεπε να τοποθετήσουμε τα τελευταία κομμάτια του πέτρινου καμουφλάζ για να μη φαίνεται όλη η κατασκευή μας.



Τώρα μας μένει μόνο να περιμένουμε τα πουλιά και να ελπίσουμε ότι θα «χαμογελάνε» όταν η κάμερα θα τα φωτογραφίζει.



Εικόνα από μια αντίστοιχη κάμερα στη Βουλγαρία (BSPB).

[1] Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα» το οποίο υλοποιείται από την Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds-BSPB), την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς και την Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds-RSPB) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια