Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012
Οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά στα δάση, παραδοσιακά έκοβαν ξύλα. Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Εκτός από τα σπίτια που ζεσταίνονται και τους ανθρώπους που θερμαίνονται, το ίδιο το δάσος ωφελείται από την ορθή υλοτόμηση. Τα προβλήματα όμως ξεκινούν όταν έχουμε περιστατικά παράνομης υλοτομίας για προσωπική ή εμπορική χρήση, ειδικά εντός προστατευόμενων περιοχών.
Μετά από καταγγελία που λάβαμε από την Οικολογική Κίνηση Πατρών (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.) αναφορικά με κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων παράνομης υλοτομίας, στελέχη του WWF Ελλάς επισκέφθηκαν το δάσος Στροφυλιάς, στην Αχαΐα. Το δάσος αυτό αποτελεί τμήμα της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς και φιλοξενεί ένα από τα λιγοστά δάση κουκουναριάς (είδος προτεραιότητας με βάση την Κοινοτική Νομοθεσία) που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Κατά την επίσκεψή μας καταγράψαμε τουλάχιστον 22 κομμένα χλωρά πεύκα, κυρίως κουκουναριές, η ηλικία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 100 έτη. Για τα σημεία από όπου πέρασαν παράνομα οι ξυλοκόποι έχουν αποσταλεί στα δασαρχεία Πατρών και Αμαλιάδας και στον Φορέα Διαχείρισης συντεταγμένες και αντίστοιχη αποτύπωση σε δορυφορικές εικόνες, προκειμένου να λάβουν γνώση και να κινητοποιηθούν…
Τα περιστατικά που καταγράψαμε καθώς και αυτά που μας έχουν κοινοποιηθεί καταδεικνύουν ότι η υλοτομία που παρατηρείται στην περιοχή δεν αφορά μόνο στην κάλυψη ατομικών αναγκών, αλλά κατά πάσα πιθανότητα γίνεται με σκοπό την παράνομη εμπορία καυσόξυλων.
Η παράνομη υλοτόμηση είναι απαράδεκτη και δεν σχετίζεται με την κάλυψη των αναγκών των παραδασόβιων πληθυσμών σε καυσόξυλα για την οποία δίνεται σχετική ονομαστική άδεια από το αρμόδιο δασαρχείο. Επίσης, για εμπορία καυσόξυλων υπάρχει η διαδικασία της δημοπράτησης καμένων ή και ξερών κορμών. Οπότε κάθε πολίτης ή έμπορος μπορεί να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό που θα υποδειχθεί από την αρμόδια δασική υπηρεσία για το είδος και την ποσότητα της προς υλοτόμηση ξυλείας ώστε η διαδικασία αυτή να είναι ωφέλιμη και όχι ζημιογόνα για το δάσος (π.χ. μείωση καύσιμης ύλης με σκοπό την πυροπροστασία) και για όσους έχουν ανάγκη.
Σε περίπτωση που εντοπίσετε παράνομες δραστηριότητες υλοτομίας ή οχήματα μεταφοράς κομμένων κορμών, σημειώστε ώρα, τοποθεσία και αριθμούς οχημάτων, καταγράψτε ένα μικρό ιστορικό και ειδοποιήστε το αρμόδιο Δασαρχείο. Τα όρια ευθύνης των Δασαρχείων αποτυπώνονται και στο Οικοσκόπιο .
Παράλληλα με την ευαισθητοποίηση των πολιτών πρέπει και η Πολιτεία να πράξει τα αναγκαία προκειμένου να διαφυλάξει τον δασικό μας πλούτο. Προς το παρόν τα δασαρχεία της χώρας υπολειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και με λιγοστά κονδύλια που τους παρέχονται για μετακινήσεις.