Τώρα που τα πουλιά έφυγαν από τα δάση του Έβρου για την Αφρική συλλέγουμε πληροφορίες για τη ζωή τους ψάχνοντας τα ίχνη τροφών που άφησαν στις φωλιές τους. Μαθαίνοντας περισσότερα για τη διατροφή του αρπακτικού καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί όλο το οικοσύστημα.




Το να φτάσεις στις φωλιές του Ασπροπάρη δεν είναι απλή υπόθεση. Πρέπει να περπατήσεις πολύ μέσα στο δάσος, και μετά είναι η ανάβαση στους βράχους. Εκεί σε υποδέχεται η χαρακτηριστική οσμή. Σημάδι ότι έφτασες στο σωστό σημείο.

Ο απειλούμενος με εξαφάνιση γύπας μεταναστεύει από την Αφρική στη Βόρεια Ελλάδα κάθε άνοιξη. Τον παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή γιατί μας ενδιαφέρει τόσο η μετακίνηση των πληθυσμών όσο και η αυξομείωσή τους.

Τον Σεπτέμβριο ερήμωσαν οι φωλιές αφού τα πτηνά επέστρεψαν με τα μικρά τους στην Αφρική. Ευκαιρία λοιπόν για μία επίσκεψη με σκοπό να μάθουμε περισσότερα για τη διατροφή και τις βιολογικές τους συνήθειες.

Το WWF σε συνεργασία με τη Βουλγαρική Ένωση Προστασίας Πτηνών (BSPB) οργάνωσε το προηγούμενο σαββατοκύριακο ανάβαση στις φωλιές του γύπα από όπου συλλέχθηκαν υπολείμματα τροφών.



Για κάθε φωλιά σημειώθηκε η ακριβής θέση της, το μέγεθός της αλλά και η θέση της στο βράχο (απόσταση από το έδαφος). Αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά για να καταλάβουμε τους παράγοντες στην επιλογή θέσης φωλιάσματος από τον Ασπροπάρη και την πιθανότητα επιβίωσης των νεοσσών. Όσο πιο απρόσιτη είναι η φωλιά, τόσο πιο δύσκολο είναι να πλησιάσει κάποια αλεπού και να φάει τα αυγά ή τους νεοσσούς.

* Τον Οκτώβριο του 2011 με τη συμμετοχή της Βουλγαρικής Ορνιθολογικής Εταιρείας BSPB, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του WWF Ελλάς, καθώς και της Βρετανικής Ορνιθολογικής Εταιρείας RSPB, ξεκίνησε το Πρόγραμμα LIFE, διάρκειας 5 χρόνων, για την έρευνα και προστασία του Ασπροπάρη σε Ελλάδα και Βουλγαρία.







Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια