Πώς να κρυφτείς άραγε από τα παιδιά που έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα… και θέτουν απλά αλλά σημαντικά ερωτήματα;

«Αφού υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τους υγρότοπους, γιατί η αστυνομία δεν «πιάνει» αυτούς που κάνουν ζημιές;». Αυτό ήταν ένα δύσκολο ερώτημα που έθεσε ένα παιδί δημοτικού στον Δημήτρη Πουρσανίδη, συνεργάτη του προγράμματος «Προστασία των νησιωτικών υγρότοπων», στο πλαίσιο των παρουσιάσεων που πραγματοποίησε σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε διάφορες περιοχές της Κρήτης.



Στόχος των 30 παρουσιάσεων που υλοποιήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες σε περιοχές από τα Χανιά έως τη Σητεία ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών σχετικά με τους υγρότοπους που υπάρχουν στην περιοχή τους, την αξία και τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν. Ενημερώθηκαν περίπου 600 μαθητές διαφόρων ηλικιών (μαθητές νηπιαγωγείων έως και σχολείου δεύτερης ευκαιρίας), καθώς και οι δάσκαλοι και καθηγητές τους. Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων ήταν ανάλογο με την ηλικία των μαθητών και ειδικά οι μαθητές του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας πραγματοποίησαν εκτός από την ξενάγηση τους σε υγρότοπο στο Ίνι και μετρήσεις θρεπτικών στο νερό.



Το μεγάλο ενδιαφέρον των παιδιών και ο προβληματισμός τους σχετικά με το πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία των υγρότοπων, μας γεμίζει αισιοδοξία για τη νέα γενιά, αλλά παράλληλα αυξάνει τις ευθύνες μας σχετικά με το φυσικό περιβάλλον που θα τους παραδώσουμε σύντομα.

Ελπίζουμε οι μαθητές  να μην ξεχάσουν τα, όπως φαίνεται, όμορφα συναισθήματα αλλά και τους προβληματισμούς που αποκόμισαν από τις παρουσιάσεις σχετικά με τους υγρότοπους της περιοχής τους και να συμβάλουν στην προστασία τους «υιοθετώντας και προστατεύοντάς τους».



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια