Η τουριστική περίοδος πλησιάζει… Χιλιάδες τουρίστες ετοιμάζουν ήδη βαλίτσες και εισιτήρια… Πολλοί από αυτούς θα βρεθούν στην Κρήτη και εκατοντάδες από αυτούς θα επισκέπτονται καθημερινά το φοινικόδασος της Λίμνης Πρέβελη… Σωστά καταλάβατε. Αναφερόμαστε στο τεράστιας αξίας φοινικόδασος που παραδόθηκε στις φλόγες το περασμένο καλοκαίρι…



Η δουλειά μας, οι στόχοι μας για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η βιωματική μας σχέση με τη φύση δεν μας επιτρέπουν να ξεχνάμε… Επιστρέφουμε πάντα στους «τόπους του εγκλήματος» και παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Αυτές που δυστυχώς δεν προέρχονται από τους αρμόδιους φορείς και δεν έχουν καμία σχέση με τις εξαγγελίες που είχαν γίνει λίγο μετά την πυρκαγιά.



Ξαναβρεθήκαμε λοιπόν εκεί πριν λίγες ημέρες, σε εκπαιδευτική εκδρομή για τους 100 συμμετέχοντες του Σεμιναρίου Δια Βίου Εκπαίδευσης που διοργανώσαμε από κοινού με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γουβών και Ιεράπετρας για τους υγρότοπους της Κρήτης. Διαπιστώσαμε ότι το μόνο μέτρο που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι μια εξαιρετικά πρόχειρη και ευτελής περίφραξη στα όρια του φοινικοδάσους με την παραλία. Το αν θα αντικατασταθεί με κατασκευή αντίστοιχη της αξίας της περιοχής, το κατά πόσο θα αποτρέπει τους επισκέπτες να μπαίνουν στην καμένη έκταση ή αν αυτή θα φυλάσσεται επαρκώς, θα το δούμε τους προσεχείς μήνες



Κι αν οι προερχόμενες από τον άνθρωπο και την πολιτεία εξελίξεις κινούνται στα όρια του ανύπαρκτου, εκείνες που μας επιφυλάσσει η φύση μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Οι φοίνικες και όλα τα άλλα ξυλώδη είδη (σχίνοι, χαρουπιές, λαδανιές, καλάμια, κ.ά.) πάνε όλο και καλύτερα. Ελάχιστοι είναι οι φοίνικες που έχουν πεθάνει, όλοι πολύ μικρής ηλικίας, ενώ όλοι έχουν κορμοβλαστήσει.



Το μόνο ανησυχητικό σημείο σε αυτή τη διαδικασία είναι η εξάπλωση της ξενικής ξυνίδας (Oxalis pes-caprae), η οποία έχει κυριαρχήσει σε όλη την έκταση του φοινικόδασους και απειλεί τα ντόπια ετήσια φυτά του υποορόφου (χαμηλή βλάστηση κάτω από τα δένδρα). Αυτά θα πρέπει να δώσουν μια πολύ σκληρή μάχη επιβίωσης τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τρόποι ικανοποιητικής καταπολέμησης αυτού ζιζανίου και καθώς έχει εισβάλει με επιτυχία σε όλες τις περιοχές όπου αναπτύσσονται ανθρώπινες δραστηριότητες, θα ζούμε με αυτό.



Με λίγα λόγια λοιπόν, το φοινικόδασος του Πρέβελη αναγεννιέται και δίνει τις δικές του μάχες μετά το πλήγμα της πυρκαγιάς. Το μόνο που περιμένει τώρα είναι τον σεβασμό και την προστασία από τον άνθρωπο!

--------------------------------------

Δείτε προηγούμενα άρθρα:

 

 

 



Σημείωση: Η ξυνίδα είναι φυτό της Νοτίου Αφρικής και εισήχθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη (Λονδίνο) το 1757 φτάνοντας σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου μέσω Σικελίας το 1796, στη Σαρδηνία το 1859 και στην Κρήτη από το 1883. Είναι πολύ επιθετικό εισβλητικό είδος και εξαπλώνεται ταχύτατα κυρίως σε διαταραγμένα και ημι-διαταραγμένα εδάφη καθώς δεν είναι εδώδιμη και αναπαράγεται με μικρούς βολβούς που βγάζει η ρίζα του κάθε φυτού. Σήμερα η εξάπλωσή της στην Ελλάδα είναι ευρύτατη σε υψόμετρο μέχρι και 800μ.

 



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια