Τα τελευταία 5 χρόνια παρακολουθούμε ως θεατές μια άνευ προηγουμένου επέλαση. Χιλιάδες φοίνικες στην Κρήτη, την Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα κι άλλες περιοχές, έχουν καταστραφεί στο πέρασμα ενός «λαίμαργου σκαθαριού».

 


Οι φοίνικες μοιάζουν με "ομπρέλες" πριν χάσουν εντελώς τα φύλλα τους - WWF Ελλάς/K. Παραγκαμιάν


Ο επιθετικός αυτός επισκέπτης από τη Νότια Ασία, γνωστός ως κόκκινος ρυγχοφόρος,  έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη οικονομική ζημιά, ενώ απειλεί άμεσα και το περίφημο φοινικόδασος στο Βάι της Κρήτης. Εγκρίθηκε μάλιστα και πίστωση 400.000 ευρώ για την καταπολέμησή του.


Ενήλικο άτομο του Rhynchophorus ferrugineus - WWF Ελλάς/Κ. Παραγκαμιάν



Γιατί όμως έπρεπε να απειληθεί το διάσημο και τουριστικό φοινικόδασος του Βάι για να υπάρξει κάποια κινητοποίηση, τη στιγμή που το σκαθάρι εδώ και χρόνια αλωνίζει στην ελληνική ύπαιθρο; Μάλιστα, την ώρα που λαμβάνονται μέτρα για το Βάι, απειλούνται πολύ σημαντικές συστάδες όπως στον Αλμυρό Ηρακλείου, στον Πρέβελη, στη Φοινικιά, στο Μάρτσαλο και σε άλλες 15 θέσεις στην Κρήτη.  Για εκεί όμως απολύτως  τίποτα.


Και το προφίλ του "λαίμαργου σκαθαριού"... - WWF Ελλάς/Κ. Παραγκαμιάν



Οι ελλιπείς υγειονομικοί έλεγχοι επέτρεψαν στον άγνωστο και επικίνδυνο για τα ελληνικά οικοσυστήματα επισκέπτη να εισβάλλει στη χώρα μας, πριν από 5 χρόνια. Ακόμη και τώρα όμως με χιλιάδες φοίνικες να έχουν ήδη πέσει θύματα, και τόσες αρμόδιες υπηρεσίες, τόσα σχετικά ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα να έχουν προτείνει πιθανές λύσεις, η Ελλάδα παραμένει απλός θεατής…

Δυστυχώς όμως, όσο θα παραμένουμε θεατές, θα συνεχίσουν να χάνονται δεκάδες φοίνικες ηλικίας 80 και 100 χρόνων, με τεράστια πολιτιστική και ιστορική σημασία, και βεβαίως θα συνεχίσει να απειλείται ο Φοίνικας του Θεόφραστου… Παράλληλα, φοίνικες, όπως αυτοί που βρίσκονται στο Πεδίο του Άρεως και στον Εθνικό Κήπο στην Αθήνα, σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα κι αλλού, θα συνεχίσουν να απειλούνται.


Η νύμφη του Ρυγχοφόρου - WWF Ελλάς/Κ. Παραγκαμιάν



Σημείωση: Το όμορφο αυτό κολεόπτερο κατάγεται από τη Νότια Ασία και η κάμπια του τρέφεται κυρίως με τους μίσχους των φύλλων των φοινικοειδών, χρησιμοποιώντας επιπλέον και τις ίνες τους για να φτιάξει το κουκούλι της.  Δείχνει προτίμηση κυρίως στον κανάριο φοίνικα και την χουρμαδιά, μπορεί όμως να προσβάλλει και τον φοίνικα του Θεόφραστου, τουλάχιστον σε εργαστηριακές συνθήκες.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια