Τα τελευταία δύο καλοκαίρια μία ήταν η «βασίλισσα» των παραλιών… Πολυδιαφημισμένη και μόνιμο θέμα στη μεσημεριανή ζώνη κοινωνικού σχολιασμού των καναλιών και όχι μόνο… Δεν ήταν η Ψαρού στη Μύκονο, ούτε το Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα, αλλά η παραλία της Άχλας στην Άνδρο.

 


WWF Ελλάς/Ν. Γεωργιάδης

Μια υπέροχη παραλία με χονδρόκοκκη άμμο και  απαλλαγμένη από ξαπλώστρες, ομπρέλες και πολύβουα beach-bars. Μια παραλία που (επί του παρόντος τουλάχιστον) είναι δυσπρόσιτη από ξηρά και θάλασσα. Γιατί όμως η παραλία αυτή μετετράπη, εν μία νυκτί, στον απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό των Κυκλάδων χωρίς να πληροί τις βασικές προϋποθέσεις «ανέσεων» που ψάχνει ο νεοέλληνας; Δεν χρειάζονται ερωτηματολόγια για να ερευνήσει κανείς την κοινή γνώμη σε αυτό το ερώτημα… Μα φυσικά λόγω των τυχαίων συνευρέσεων διαφόρων τηλεαστέρων στη συγκεκριμένη παραλία και βέβαια λόγω του «Τσίλι», του «Πεπερόνι», του «Μπούκοβου» και όλων των άλλων δαιμόνιων «καυτερών δημοσιογράφων» που έσπευσαν να απαθανατίσουν το νέο ειδύλλιο της «γλυκιάς τηλεοπτικής καφετζούς» Ελένης Μενεγάκη με τον Μαθιό.


WWF Ελλάς/Ν. Γεωργιάδης



Όμως η αλήθεια είναι άλλη! Η παραλία αυτή έγινε διάσημη λόγω του μοναδικού υγρότοπου που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό της άκρο. Το ρέμα και η εκβολή Άχλα (AND002) είναι οι κύριοι υπαίτιοι για τη δημιουργία και τη συντήρηση αυτής της παραλίας. Ο μοναδικός αυτός υγρότοπος, σε συνεργασία με τη θάλασσα (τον άλλο ακούραστο εργάτη), δημιούργησαν τα πάντα στο απομονωμένο αυτό Κυκλαδίτικο σημείο. Το ρέμα έφερε την πρώτη ύλη που άλεσε μαζί με τη θάλασσα για να δημιουργήσουν, με το πέρασμα των χρόνων, αυτή την υπέροχη αμμουδιά, αλλά και τις θίνες. Ο υγρότοπος έδωσε γη και ύδωρ στο μοναδικό, για τα Κυκλαδίτικα δεδομένα, πλατανόδασος που απλώνεται από την παραλία έως κι αρκετά χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα. Αυτός ευθύνεται, για την ύπαρξη των εκατοντάδων φυτών και ζώων που διαβιούν πάνω και γύρω από την παραλία και τέλος, αυτός ευθύνεται για τη μοναδική ομορφιά και ποικιλότητα του συγκεκριμένου τόπου.


WWF Ελλάς/Ν. Γεωργιάδης

Χωρίς τον υγρότοπο της Άχλας λοιπόν δεν θα υπήρχε αυτή η παραλία και χωρίς αυτήν την παραλία δεν θα υπήρχαν οι τηλεαστέρες και τα διάσημα ειδύλλια, ούτε ο Πίκος Απίκος να τα καταγράψει. Η απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε παραπάνω δεν επιδέχεται ερμηνείες του στιλ: «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα». Η απάντηση στο ερώτημα είναι ξεκάθαρη και μία: αυτός ο μοναδικής ομορφιάς και σπάνιος τύπος υγροτόπου για τα Κυκλαδίτικα δεδομένα, ευθύνεται για τα πάντα.

Απομένει τώρα σε εμάς να το καταλάβουμε και να τον προστατέψουμε από κάθε ανθρωπογενή ενέργεια που θα τον απειλήσει στο εγγύς μέλλον λόγω της απότομης δημοσιότητας που έλαβε…



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια