Στη γλώσσα των Βλάχων Τσούκα σημαίνει κορυφή, ρόσα σημαίνει κόκκινη. Η συγκεκριμένη κορυφή δεν διεκδικεί κάποια πρωτοτυπία, καθώς δεν είναι λίγες οι κορυφές στη Βόρεια Πίνδο με το ίδιο όνομα. Λημέρι βοσκών, υλοτόμων, ανταρτών και… των εθελοντών του WWF Ελλάς. Στα 1900 μέτρα είναι στημένο το πυροφυλάκιο από όπου οι εθελοντές της οργάνωσης προσέφεραν, για 3η συνεχόμενη χρονιά, πολλές καλοκαιρινές ώρες πυροφύλαξης. Από την Τσούκα Ρόσα μπορείς να δεις την τεχνητή Λίμνη του Αωού, τη Φλέγγα, τη Βάλια Κάλντα, το Περιστέρι το Μιτσικέλι και μαζί με το έτερο πυροφυλάκιο στη Μόρφα… Έχεις την αίσθηση ότι ολόκληρη η Β. Πίνδος απλώνεται μπροστά στα πόδια σου.




Ολοκληρώθηκε λοιπόν και η τρίτη περίοδος της κατασκήνωσης εθελοντών στην Πίνδο, με τον απολογισμό να είναι ιδιαίτερα θετικός. Ευτυχώς για όλους μας, δεν σημειώθηκαν σημαντικές πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι, ενώ αυτή που εκδηλώθηκε στις 27 Αυγούστου στον Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου, δεν ενέπνευσε καμία ιδιαίτερη ανησυχία.



Οι 20 εθελοντές που βρέθηκαν στη Βωβούσα κατά τη διάρκεια των τριών κατασκηνωτικών περιόδων, από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου, δεν υπήρξαν μόνο τα μάτια που συνεισέφεραν τα μέγιστα στην πυροφύλαξη, αλλά συμμετείχαν και στον καθαρισμό και τη διάνοιξη μονοπατιών στη Βωβούσα, στη Λάιστα και στην περιοχή της Τσούκα Ρόσσα. Εξαιρετική υπήρξε και η συνεργασία με τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της Β. Πίνδου, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από στελέχη του WWF Ελλάς και τέθηκαν υπό τον συντονισμό της οργάνωσης.

Άλλη μια κατασκηνωτική περίοδος λοιπόν έληξε με επιτυχία και χωρίς παρατράγουδα. Η επόμενη αντιπυρική περίοδος μας περιμένει και ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα.

ΥΓ: Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη συνεργασία των: Πίνδος Περιβαλλοντική, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βορείας Πίνδου και το Πυροσβεστικό Σώμα.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια