Διανύουμε ήδη την τέταρτη μέρα που οι συμμετέχοντες στο θερινό πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στη Σούδα συμβάλλουν στην προσπάθειά μας να ζωντανέψει και πάλι ο υγρότοπος της εκβολής Μορώνη.

 



Παρότι έχουν περάσει μόνο λίγοι μήνες από τότε που ξεμπαζώθηκε ένα τμήμα του υγροτόπου, οι αλμυρόβαλτοι αναδημιουργούνται με ταχείς ρυθμούς. Οι αλμύρες και τα αλμυρίκια έχουν εξαπλωθεί πολύ κι όταν η περιοχή κατακλύζεται με το θαλασσινό νερό, γεμίζει με μικρά ψάρια και καβούρια.



Οι εθελοντές, με τη βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος, απομάκρυναν τις πέτρες και τα οικοδομικά υλικά από την περιοχή δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες  για τον εποικισμό της από φυτά και ζώα. Τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσουν πόρτα-πόρτα τους κατοίκους για την αποκατάσταση του υγροτόπου και θα διερευνήσουν τις απόψεις τους, συμπληρώνοντας ειδικά ερωτηματολόγια. Την ερχόμενη εβδομάδα  θα οριοθετήσουν τον υγρότοπο από την πλευρά της  θάλασσας με σημαδούρες ενώ στις 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ανοικτή εκδήλωση στο Ναυταθλητικό Κέντρο της Σούδας, όπου θα παρουσιαστεί η μελέτη που εκπόνησε το WWF Ελλάς  με ίδιους πόρους για την οικολογική αποκατάσταση, προστασία και συνετή διαχείριση της εκβολής. 

Έρχεται λοιπόν η ώρα της αλήθειας και θα φανεί εάν όλη αυτή η ανιδιοτελής προσπάθεια που γίνεται τον τελευταίο χρόνο έχει πιάσει τόπο. Ο εθελοντισμός έκανε την αρχή. Θα υπάρξει η συνέχεια από τους κατοίκους, τους τοπικούς άρχοντες και τους αρμόδιους φορείς;

Δείτε επίσης:
Υγρότοποι: Η ζωή θα επιστρέψει στην εκβολή Μορώνη Σούδας
Δείτε ένα ενημερωτικό video για τη δράση του WWF Ελλάς για την προστασία της εκβολής Μορώνη.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια