Η εμπειρία των ανθρώπων του προγράμματος από την απογραφή των υγρότοπων σε 80 νησιά της ελληνικής επικράτειας δείχνει την ακόλουθη τάση: η παράκτια ζώνη σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχει αλλοιωθεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και οι δεσμοί ανθρώπου και φύσης έχουν σπάσει. Τα αίτια βέβαια που έχουν οδηγήσει στην πρώτη περίπτωση είναι λίγο πολύ γνωστά: η τουριστική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την έλλειψη βασικού σχεδιασμού και την αδιαφορία αλλά και ασυδοσία που επιδεικνύουν πολίτες και υπηρεσίες. Τα αποτελέσματα επίσης είναι εμφανή: η καταστροφή των φυσικών πόρων, του τοπίου και της πολιτισμικής κληρονομιάς είναι μερικά από αυτά.



Μια τέτοια περίπτωση συναντήσαμε κατά την επίσκεψη μας στους Αντιπάξους, όπου βρίσκεται ο μοναδικός φυσικός υγρότοπος του συμπλέγματος Παξών-Αντιπαξών στην παραλία Βουτούμι. Πρόκειται για ένα έλος στην πλάτη της παραλίας που δέχεται τα νερά κυρίως από τα κατακρημνίσματα και τις επιφανειακές απορροές και τους καλοκαιρινούς μήνες ξεραίνεται. Ένα φυσικό σύστημα που μαζί με την πανέμορφη παραλία συνιστούν ένα πολύ όμορφο σύνολο.

Τα τελευταία χρόνια, έχει κτιστεί, προκλητικά, μια ταβέρνα για να εξυπηρετεί τις ορδές των τουριστών που επισκέπτονται την παραλία. Ο Δήμος Παξών κινητοποιήθηκε δικαστικά για να ελεγχθεί η νομιμότητα του κτίσματος και η τυχόν παράνομη επέκταση του εις βάρος του υγρότοπου. Μάλιστα, η υπόθεση έχει φτάσει μέχρι το ΣτΕ και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Αντίπαξοι - Η ταβέρνα, πέτρα του σκανδάλου


Η επίσκεψη της ερευνητικής ομάδας του WWF στον υγρότοπο φαίνεται ότι έξυσε αυτές τις πληγές. Έτσι, κατά την απογραφή, η ομάδα δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας. Έχουν υπάρξει και άλλες φορές περιπτώσεις, όπου οι άνθρωποι του πεδίου έχουν δεχτεί ύβρεις και απειλές, κυρίως σε καταστάσεις που εμπλέκονται συμφέροντα, αλλά αυτήν τη φορά τα όρια ξεπεράστηκαν. Οι ιδιοκτήτες χειροδίκησαν και απέσπασαν βίαια τον φωτογραφικό εξοπλισμό των ανθρώπων του WWF. Μάλιστα, για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αστυνομία και το λιμενικό που κλήθηκαν στην περιοχή, αυτοτραυματίστηκαν στον σαγρέ τοίχο του κτίσματος.

Δυστυχώς, τέτοιες πράξεις, οπουδήποτε κι αν γίνονται, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχουν για τις τοπικές κοινωνίες. Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους τους νοήμονες κατοίκους των Παξών, δημόσιους φορείς ή απλούς πολίτες. Με τη στάση και τη συμπαράσταση τους, μας έδειξαν ότι πέρα από τους τραμπούκους, υπάρχουν και άνθρωποι που είναι φιλικοί, φιλόξενοι και νοιάζονται πραγματικά για τη διατήρηση του τοπίου και του πολιτισμού στα δύο αυτά μικρά νησιά του Ιονίου.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια