Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010
Πολλοί από τους υγροτόπους των νησιών μας φιλοξενούν ενδημικά είδη ζώων, δηλαδή είδη που υπάρχουν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο. Ένα από αυτά είναι το γκιζάνι (Ladigesocypris ghigii), ένα ψάρι που βρίσκεται μόνο σε συγκεκριμένα (ή σε λίγα) εσωτερικά ύδατα της Ρόδου. Το μικρό αυτό ψάρι έχει χαρακτηριστεί ως κινδυνεύον είδος , σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Οι αυτόχθονοι πληθυσμοί του βρίσκονται κυρίως στους ποταμούς (χείμαρρους) και στα παραρέματα της νότιας Ρόδου.
Το Γκιζάνι μελετήθηκε ενδελεχώς από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στο πλαίσιο του προγράμματος "Life-Φύση, 1998". Η κύρια απειλή για τον πληθυσμό του είναι η ανεπάρκεια νερού. Η απειλή αυτή παρουσιάζεται όλο και πιο έντονη σε μια περιοχή, όπου ο τουρισμός, η γεωργία αλλά και οι κλιματικές αλλαγές στερεύουν ολοένα και πιο γρήγορα τα ποτάμια και τα ρυάκια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Κατά την απογραφή των υγρότοπων της Ρόδου το εντοπίσαμε σε 6 από τους 36 υγροτόπους του νησιού. Η «συμμορία» που φωτογραφήθηκε κατάφερε να επιβιώσει σε μια νερολακούβα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2007, περιμένοντας τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου που πλημύρισαν ξανά την κοίτη του ρύακα. Άλλες παρέες δεν ήταν τόσο τυχερές…