Τρίτη, 02 Μαρτίου 2010
Κάπου ανάμεσα στα δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία και τις απέραντες ξανθές παραλίες της Κω, βρίσκονται και 14 ιδιαίτερης ομορφιάς και μεγάλης οικολογικής αξίας τόποι. Πρόκειται για τους υγροτόπους του νησιού, που απογράφηκαν στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος του WWF Ελλάς. Δύο εξ’ αυτών μάλιστα, συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους υγροτόπους του Αιγαίου. Η αλυκή Τιγκακίου, με έκταση περίπου 900 στρεμμάτων και το έλος Ψαλιδίου, με έκταση που ξεπερνά τα 200 στρέμματα.
Το έλος Ψαλιδίου μαζί με τη λίμνη Κουκουναριών Σκιάθου είναι οι μόνοι, δυστυχώς, νησιωτικοί υγρότοποι από τους 817 που έχει καταγράψει το WWF Ελλάς, για τους οποίους υπάρχει κάποια υποτυπώδης προστασία. Το έλος έχει χαρακτηριστεί Τόπος Ιδιαίτερης Σημασίας για τα πουλιά, έχει κηρυχθεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής, ενώ είναι ενταγμένο στην ευρύτερη περιοχή NATURA του νησιού.
Ο υγρότοπος Ψαλιδίου λειτουργούσε στα χρόνια της Ιταλικής κατοχής του νησιού σαν αλυκή, ενώ τα τελευταία χρόνια η διώρυγα επικοινωνίας του με τη θάλασσα καλύφθηκε φυσικώς με χώμα και βλάστηση με αποτέλεσμα τη δημιουργία του έλους στη σημερινή του μορφή.
Τα όρια του υγροτόπου είναι καθορισμένα με περίφραξη και στην είσοδο λειτουργούσε, μέχρι πρόσφατα, περίπτερο ενημέρωσης, όπου ο επισκέπτης μπορούσε να ενημερωθεί για τη βιοποικιλότητα του έλους. Δυστυχώς όμως, η δημοτική αρχή έπαψε τη λειτουργία του περιπτέρου και αποδιοργάνωσε τον χώρο υποδοχής. Ωστόσο, ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να θαυμάσει τα δεκάδες πουλιά που φωλιάζουν ή επισκέπτονται τον υγρότοπο. Ανάμεσα σε αυτά και μερικά από τα πλέον εντυπωσιακά είδη όπως τα φλαμίνγκο, οι λευκοτσικνιάδες και οι αργυροτσικνιάδες, που μαζί με τις δεκάδες νεροχελώνες και την οργιώδη υγροτοπική βλάστηση προσδίδουν στο τοπίο μια ξεχωριστή ομορφιά και αναδεικνύουν, ακόμα περισσότερο, τη μεγάλη οικολογική αξία της περιοχής.