Οι υγρότοποι το φθινόπωρο είναι ιδανικοί για την παρατήρηση πουλιών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η μετανάστευσή τους προς την Αφρική ή γύρω από τη Μεσόγειο.

Κάθε ένας μικρός υγρότοπος στα νησιά του Αιγαίου αποτελεί χώρο καταφυγίου και εξεύρεσης τροφής τόσο για καθαρά υγροτοπικά είδη (ερωδιούς, παρυδάτια, πάπιες κλπ) όσο και για πολλά άλλα είδη πουλιών (χελιδόνια, σουσουράδες, αρπακτικά κ.ά.).



Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν η Ευρωπαϊκή Μέρα Παρατήρησης Πουλιών (Eurobirdwatch 2015). Κάθε χρόνο 3-4 Οκτωβρίου γίνονται εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με το όνομα "Γιορτή Πουλιών". Φέτος, εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε 37 χώρες της Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας και σε 35 περιοχές στην Ελλάδα με επίκεντρο την παρατήρηση πουλιών. Το Δίκτυο Παρακολούθησης των υγροτόπων της Κρήτης και της Λέσβου του WWF Ελλάς συμμετείχε δυναμικά με εκδηλώσεις στο φράγμα Αποσελέμη στην Κρήτη και στην Αλυκή Καλλονής στη Λέσβο, με εκατοντάδες πολίτες να συμμετέχουν στις δυο δράσεις.



Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες στις δύο εκδηλώσεις παρατήρησαν και φωτογράφησαν πουλιά με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, ενημερώθηκαν για το μαγικό και απαιτητικό ταξίδι της μετανάστευσης των πουλιών από και συμμετείχαν σε εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευών με θέμα τα μεταναστευτικά πουλιά, που στη Λέσβο διοργανώθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης την προηγούμενη μέρα. Ενώ στην Κρήτη μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους υγρότοπους μέσα από παιχνίδια και να φτιάξουν ταΐστρες για τα πουλιά από ανακυκλώσιμα υλικά και κουκουνάρια.

Τοπικοί συνδιοργανωτές στην Κρήτη ήταν η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αβδού και στη Λέσβο η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.

Kατασκευή ταΐστρας απο ταχίνι, καναβούρι και ρολό χαρτιού


Οι συγκεκριμένες δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Δικτύου Παρακολούθησης των Υγρότοπων της Κρήτης και Λέσβου, το οποίο για πέμπτη χρονιά υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια