Υδροκυάνιο στο Σουφλί
Έλα Κρετ
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015
Κυνηγοί που είχαν χάσει τα σκυλιά τους και υποψιάζονταν δηλητηρίαση μας κάλεσαν προχτές στη Σιδηρώ, δίπλα στο Σουφλί. Βρεθήκαμε εκεί μαζί με το τοπικό δασαρχείο που ανταποκρίθηκε άμεσα. Οι κυνηγοί είχαν ήδη εντοπίσει και μαζέψει τα περισσότερα δηλητηριασμένα δολώματα: αυτοσχέδιες κάψουλες παραφίνης με αμπούλες υδροκυανίου στο εσωτερικό τους.
Τα δηλητηριασμένα δολώματα ήταν πεταμένα κοντά στον κεντρικό δρόμο, όπου βρίσκονταν και αρκετά από τα πτώματα. Τα ζώα δεν είχαν φτάσει μακριά, καθώς το δηλητήριο δρα άμεσα και εξοντώνει το ζώο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Oι περισσότεροι έχουμε δει τη δράση του υδροκυανίου σε ταινίες: οι Ναζί το αποθηκεύουν στα δόντια τους και το δαγκώνουν σε περίπτωση αιχμαλωσίας, προκαλώντας ακαριαίο θάνατο για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών τους.
Πρόκειται για ένα χημικό σκεύασμα που χρειάζεται ειδική προετοιμασία και είναι εδώ και πάνω από 20 χρόνια απαγορευμένο. Η εύρεσή του ενδεικτική ενός παράνομου κυκλώματος παραγωγής και διακίνησης.
Ο Κίκο εντόπισε τα πτώματα: 6 σκυλιά και 7 αλεπούδες. Γιατί μπήκε η φόλα; Πιθανώς για εξόντωση των λύκων της περιοχής. Ο παραλογισμός είναι ότι ένας από τους κτηνοτρόφους έχασε και τα 5 του τσοπανόσκυλα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει να βοσκήσει το κοπάδι του, καθώς είναι αφύλαχτο από τυχόν... επίθεση λύκου.
Ευχαριστούμε τους κυνηγούς που μας ειδοποίησαν για να έρθουμε με τον ανιχνευτή Κίκο στην περιοχή. Η τοπική κοινωνία, κυνηγοί και κτηνοτρόφοι, υφίστανται το κόστος της εγκληματικής ασυνειδησίας. Όσο περισσότερο αντιδρούν και καταγγέλουν τέτοιες κινήσεις, τόσο πιο πιθανό να σπάσει ο κύκλος της σιωπής.
Σε περίπτωση δηλητηρίασης ζώου στην ύπαιθρο σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, είναι σημαντικό να καταγγείλετε το περιστατικό στο τοπικό δασαρχείο σας. Ειδικά για τον ορεινό Έβρο και τη Ροδόπη, μπορείτε να καλέσετε και την ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF στο 25540 32210 (σε 24ωρη βάση) ώστε να εντοπίσει έγκαιρα τις φόλες και τα θύματα. Για την περιοχή Τρικάλων-Γρεβενών-Ιωαννίνων-Καρδίτσας, καλέστε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο 210 8227937 (9:00-17:00) and 6947 610763 (24 ώρες)
Η Έλα εντοπίζει αμπούλα με υδροκυάνιο.
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο “Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία των: Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds–BSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds–RSPB). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.