Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015
Δεν πάνε πολλές ώρες που προσγειωθήκαμε στην Ουρουγουάη, για να πάρουμε μέρος στη 12η σύνοδο της Σύμβασης Ραμσάρ για τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας, και το μυαλό αναπόφευκτα πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω...
Ήταν το 2004, όταν το WWF αποφάσισε να ασχοληθεί με τους υγροτόπους των νησιών του Αιγαίου, σε μια περίοδο που οι υγρότοποι δεν ήταν στην ατζέντα κανενός. Ήταν το 2008, όταν αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα μιας και τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου ήταν ανέλπιστα πολλά και γέμιζαν ευθύνη την οργάνωση. Ήταν το 2011 όταν συμπεριλήφθηκαν στον νόμο 3937/2011 για τη βιοποικιλότητα διατάξεις για την προστασία των υγροτόπων της Ελλάδας και προβλέφθηκε νομικά η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και ήταν την επομένη χρονιά όταν εκδόθηκε το π.δ. των μικρών νησιώτικων υγροτόπων που χρησιμοποιούσε τα στοιχεία του WWF για την διατήρηση 380 μικρών υγροτόπων σε 59 ελληνικά νησιά.
Τα είχαμε καταφέρει! Είχαμε βάλει τους νησιωτικούς υγροτόπους στο επίκεντρο και είχαμε πετύχει, με πολλή δουλειά και αρκετή τύχη (που πάντα βοηθάει αυτούς που τολμούν), τους αρχικούς στόχους. Αυτό που δεν είχαμε συλλάβει ήταν η συνέχεα αυτής της δουλειάς και του αρχικού οράματος έξω από τα στενά σύνορα της Ελλάδας.
Μια ιδέα έγινε οργανωμένη σκέψη και η σκέψη έγινε σχέδιο και το σχέδιο τελικά μεταμορφώθηκε σε σχεδία στην οποία επιβιβάστηκαν και άλλοι που πίστεψαν σε αυτό. Και τελικά το σχέδιο μεγάλωσε και μας ξεπέρασε: η Ελλάδα αποφάσισε να προτείνει ένα ψήφισμα στη Σύνοδο Ramsar της Ουρουγουάης για την προστασία των μεσογειακών νησιωτικών υγροτόπων και βρήκε άμεσα υποστηρικτές στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Η σχεδία σήκωσε πανιά και άρχισε να ταξιδεύει...
Βρισκόμαστε λοιπόν στη μακρινή Ουρουγουάη, στο τέλος αυτού του απρόσμενου αλλά όμορφου ταξιδιού, έχοντας βάλει και άλλους επιβάτες στη σχεδία. Γνωρίζουμε κάθε μέρα και άλλους ανθρώπους από όλο τον κόσμο που δουλεύουν για την προστασία των οικολογικά ευαίσθητων αλλά και πολύ σημαντικών υγροτόπων: από Μοζαμβίκη, Μαδαγασκάρη, Βολιβία, Ουκρανία, Φιλιππίνες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι αυτό το ψήφισμα για τους υγροτόπους της Μεσογείου, για το οποίο δουλεύουμε τα τελευταία 3 χρόνια. Ένα ψήφισμα που αναδεικνύει τη σημασία των νησιωτικών μεσογειακών υγροτόπων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στα νησιά, που αναγνωρίζει τις μεγάλες πιέσεις που ασκούνται λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως ο τουρισμός, και τελικά προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία τους (σχετικά, μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Ήδη το προσχέδιο του ψηφίσματος έχει βρει θετική ανταπόκριση ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη Σύνοδο, και μάλιστα κάποιες χώρες πρότειναν να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει τους νησιωτικούς υγροτόπους όλου του κόσμου, αξιοποιώντας τη δουλειά που έχει γίνει στη Μεσόγειο, τη δική μας δουλειά, ως μοντέλο. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν μπορεί βέβαια να υιοθετηθεί τώρα, μιας και δεν έχει προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία, αλλά θέτει τις βάσεις για μια πρωτοβουλία στην επόμενη Σύνοδο σε 3 χρόνια στο Ντουμπάι για τη διατήρηση των νησιωτικών υγροτόπων σε παγκόσμια κλίμακα!
Εδώ είμαστε λοιπόν, με την αγωνία να υιοθετηθεί το ψήφισμα και να σας μεταφέρουμε τα όμορφα νέα. Ένα ωραίο ταξίδι που ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια φαίνεται να φτάνει στο τέλος του με τη μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση. Αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλους εσάς που έχετε συμβάλει, ο καθένας με τον τρόπο του, στην προστασία των υγροτόπων. Ανήκει σε όλους εσάς που παλεύετε καθημερινά με τα στραβά της ελληνικής πραγματικότητας και που παρά τις μεγάλες δυσκολίες οφείλετε να συνεχίσετε να προσπαθείτε. Ανήκει και σε όλους εμάς που εστιασμένα δουλεύουμε για αυτόν τον στόχο.
Το ταξίδι τελείωσε... Ή μήπως όχι;
Η Πρωτοβουλία για τους Μεσογειακούς Υγροτόπους, το MedWet, φαίνεται πως έχει σκοπό να εντάξει τη μεθοδολογία του WWF στην απογραφή των μεσογειακών υγροτόπων και εμείς μπορούμε να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια αυτή με γνώση και εμπειρία. Η σχεδία λοιπόν μεγαλώνει, έχει αποκτήσει κουπιά και πανιά και ξεκινάει το ταξίδι με αφετηρία τα ελληνικά νησιά και προορισμό όλα τα νησιά της Μεσόγειου. Καλό ταξίδι λοιπόν!