Κάθε κρίση είναι αγγελιοφόρος της ανάγκης για αλλαγή. Η δύσκολη αυτή περίοδος της οικονομικής ύφεσης δεν αφήνει περιθώρια για επιστροφή στα παλιά και ξεπερασμένα αναπτυξιακά πρότυπα και τις πολιτικές που μας έφεραν στη σημερινή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, επώδυνη κρίση.

Για μια περιβαλλοντική οργάνωση με εμπειρία και γνώση δεκαετιών, όπως το WWF Ελλάς, είναι αυτονόητο ότι η μόνη πραγματικά βιώσιμη διέξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τη φύση.



Ως ελάχιστη δική μας κατάθεση στον δημόσιο διάλογο που ποτέ δεν έγινε, για το ελληνικό μέλλον που θέλουμε, αποστάξαμε τη γνώση και εμπειρία της οργάνωσής μας και διατυπώσαμε το όραμά μας για μία πραγματικά βιώσιμη οικονομία, με όρους οικολογικούς και κοινωνικούς. Διαμορφώσαμε έναν οδικό χάρτη που βλέπει ρεαλιστικά τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα: μια οικονομία και μια πολιτεία με πήλινα πόδια, που όμως έχει τεράστιες δυνατότητες για καλή διακυβέρνηση, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα. Αυτό το όραμα έχετε μπροστά σας και σας καλούμε να του αφιερώσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας, ώστε να τοποθετήσουμε όλοι μαζί τον πήχη για το μέλλον της Ελλάδας εκεί όπου πρέπει: ψηλά!

Ζητάμε πράγματα αυτονόητα: άπλετη διαφάνεια και λογοδοσία παντού, καλή και σαφή νομοθέτηση για όλους, σωστή διακυβέρνηση, κοινωνική συμμετοχή, «ένεση» ζωής στον τουριστικό κλάδο που τώρα καταστρέφει το ίδιο το τουριστικό του προϊόν, δηλαδή τη φύση, ζωντάνεμα της υπαίθρου για ποιοτική παραγωγή που ωφελεί και το περιβάλλον, τόνωση της βιομηχανίας χαμηλού οικολογικού αποτυπώματος, προστασία του φυσικού θησαυροφυλακίου της χώρας.

Ζητάμε πράγματα δύσκολα: πάταξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος, καμία ανοχή στη διαφθορά που μαστίζει την κοινωνία και καταστρέφει το περιβάλλον, στροφή σε δημόσιες επενδύσεις και πολιτικές με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο, πλήρη εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», απαγκίστρωση από το βαρύ ρυπαντικό φορτίο του αναπτυξιακού μοντέλου που μας σέρνει όλους στη σημερινή κρίση. Ζητάμε αναγνώριση της οικολογικής βάσης της ελληνικής οικονομίας και καταδίκη της λογικής που αντιμετωπίζει τη φύση σαν εμπόδιο στην «ανάπτυξη».

Από παντού ακούμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται όραμα. Αυτό το όραμα όμως που όλοι αχνά κάπου το βλέπουμε, δεν έχει τεθεί ούτε σε δημόσιο διάλογο, ούτε και σε καμία πολιτική ατζέντα.

Όλοι εμείς στο WWF Ελλάς, βάζουμε στο τραπέζι ένα πανόραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα. Δείχνουμε ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει δυναμικό μέλλον για μια οικονομία και κοινωνία βιώσιμη, σε αρμονία με τη φύση.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια