Καθαρίζοντας τη Γυάρο, προστατεύουμε τη μεσογειακή φώκια
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016
3 ταχύπλοα σκάφη με περισσότερους από 40 εθελοντές ξεκίνησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το λιμάνι της Σύρου με σκοπό να καθαρίσουν τις σημαντικότερες παραλίες αναπαραγωγής της Μεσογειακής φώκιας στη Γυάρο. Το ακατοίκητο αυτό νησί στην καρδιά των Κυκλάδων, όπου ζει και αναπαράγεται το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού της Monachus monachus , αποτελεί το σημαντικότερο καταφύγιο του μοναδικού αυτού είδους στην Μεσόγειο και οι καθαρισμοί συμβάλλουν κομβικά στην προστασία του.
Υπό την καθοδήγηση του WWF Ελλάς, συντονιστή της δράσης, εθελοντές από τη Σύρο και την Αθήνα κατέγραψαν και στη συνέχεια συνέλεξαν κάθε λογής απορρίμματα, όπως πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, αλιευτικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης και μεταλλικά αντικείμενα σε πάνω από 6 παραλίες, όπου κάθε χρόνο γεννιούνται κατά μέσω όρο 10 φωκάκια. Έρευνες έχουν δείξει πως τα απορρίμματα είναι ένας από τους κύριους εχθρούς που μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο ζωής ενός τόσο απειλούμενου υπό εξαφάνιση είδους. Ο υπεύθυνος της ομάδας πεδίου του WWF, Χρήστος Παπαδάς, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς οι θάλασσες μας είναι πλέον πλημμυρισμένες από πλαστικά που αποτελούν πολύ σημαντικό κίνδυνο για τους θαλασσιούς οργανισμούς. Νιώθω όμως αισιοδοξία γιατί οι Συριανοί φίλοι είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι και για άλλη μια φορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας».
Παρά τη ζέστη και την κούραση κατά τη διάρκεια του καθαρισμού οι εθελοντές κατάφεραν μέσα από τη συνεργασία όλων να τα μεταφέρουν πίσω στο λιμάνι της Σύρου, όπου τα ανέλαβε η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου προς ανακύκλωση.
Στη δράση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη δημοτική αρχή, όπως ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κ. Μάριος Βουτσίνος, ο οποίος δήλωσε: « Ήταν ιδιαίτερη χαρά όλων των εθελοντών που συμμετείχαν στην εκστρατεία καθαρισμού παραλιών της Γυάρου και ευχαριστούμε πολύ το WWF Ελλάς που μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Για μένα προσωπικά ήταν μια σημαντική εμπειρία και θα προσπαθήσω κάθε χρόνο να συμμετέχω σε αυτή τη δράση. Επίσης, ως Δήμος και ως εταίροι της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Συνδιαχείρισης της Γυάρου, στηρίζουμε απόλυτα τους στόχους της και ευχόμαστε να ευοδωθεί αυτή η κοινή προσπάθεια που έχει ξεκινήσει».
Επίσης, συμμετείχαν τοπικοί φορείς, όπως ο Όμιλος Φουσκωτών, πρόσκοποι, φίλοι φωτογράφοι και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τη δράση υποστήριξαν και μέλη του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFEDEBAG ( http://www.lifedebag.eu/ ) που δραστηριοποιείται στη Σύρο στο πλαίσιο της «Εβδομάδας χωρίς πλαστική σακούλα».
Τέλος, στον καθαρισμό συμμετείχαν και οι νικητές του διαγωνισμού «Εξερεύνησε μαζί μας την άγνωστη Γυάρο» , οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν αυτή τη φορά από κοντά και να θαυμάσουν το νησί που συνδυάζει το φυσικό πλούτο με την ιστορική κληρονομιά. Η Νεφέλη Αρδίττη, μια από τις νικήτριες του διαγωνισμού, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι πάρα πολύ κρίμα που σε ένα μέρος κυριολεκτικά παρθένο και όμορφο σαν τη Γυάρο, όπως οι βόρειες παραλίες που επισκεφτήκαμε, να βγαίνει τόση βρωμιά και τόσα σκουπίδια από τα καράβια και τις παραλίες των απέναντι νησιών. Το πρόγραμμα αποδεικνύεται πως είναι απολύτως απαραίτητο, αφού κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσα από τα σκουπίδια μας καταλήγουν στις δυσπρόσιτες ακτές.»
Η δράση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, με σκοπό τη προστασία και διατήρηση του καταφυγίου της Μεσογειακής φώκιας στη Γυάρο.
Δηλώσεις νικητριών του διαγωνισμού «Εξερευνήστε τη Γυάρο»:
Μαντώ: Ήταν μια πολύ εποικοδομητική εμπειρία που συνδύασε την περιβαλλοντική δράση (τον καθαρισμό ακτών δύσκολα προσβάσιμων), την ιστορική μνήμη και τη γνωριμία με ανθρώπους με τους οποίους μας συνδέουν πολλά κοινά. Η ανάδειξη και των τριών αυτών πλευρών στην επίσκεψή μας στη Σύρο και τη Γυάρο με γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον! Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουμε όλο και περισσότεροι υποστηρικτές ανάλογων δράσεων, θα κάνουμε όλο και περισσότερα για την ανάδειξη του φυσικού και του πολιτισμικού-ιστορικού στοιχείου της περιοχής και θα ζήσουμε όλο και ομορφότερες στιγμές παρέα...
Νεφέλη: Η εμπειρία ηταν καταπληκτική! Η Γυάρος σε εκπλήσσει σαν τόπος. Η ομορφιά της ειναι απίστευτη και είναι παρα πολύ κρίμα που σε ένα μέρος κυριολεκτικά παρθένο, όπως οι βόρειες παραλίες που επισκεφτήκαμε, βγαίνει τόση βρωμιά και τόσα σκουπίδια από τα καράβια και τις παραλίες των απέναντι νησιών, από χαμένα πλαστικά στρώματα και μπάλες, μέχρι παπούτσια, κάβους και βρωμόνερα, που τα ξεβράζει η θάλασσα στο νησί. Το πρόγραμμα αποδεικνύεται πως είναι απολύτως απαραίτητο, αφού κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσα απο τα σκουπίδια μας καταλήγουν στις δυσπρόσιτες ακτές. Η δουλειά της ομάδας ηταν αποτελεσματικοτατη, η επιτομή του "εργασία και χαρά".
Όσο για την ιστορία του νησιού και τους όρμους των εξορίστων και των φυλακών, δεν μπορεί κανείς να πει τιποτα, παρα να σωπάσει μπροστά στο τοπίο, στη μνήμη ολων όσων εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν στο νησί έχοντας σημαία την ελπίδα τους για εναν διαφορετικό κοσμο.
Video απο εθελοντή μας
Σημειώσεις προς συντάκτες:
- Δείτε εδώ πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τον καθαρισμό της Γυάρου.
- Δείτε εδώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον καθαρισμό της Γυάρου.
- Βρείτε εδώ περισσότερα για το Πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.
Περισσότερες πληροφορίες:
Αμαλία Αλμπερίνι, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
To πρόγραμμα υλοποιείται από το WWF Ελλάς μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys. Για περισσότερα: www.cycladeslife.gr
Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE "Ολοκληρωμένη προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες» υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFE Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό ( http://www.fpa2.com/home.html ).